Најновије

КРИЗНИ ШТАБОВИ РАЗМАТРАЈУ ПОТПУНУ БЛОКАДУ КРЕТАЊА! Ана Брнабић: Тотални полицијски час ако будемо недисциплиновани

Србија би већ од данас могла да примени још оштрије мере у циљу што мањег ширења опасног коронавируса. И држава и стручњаци уверавају да одлука о увођењу целодневне забране кретања за све, крајње и најригорозније мере, искључиво зависи од броја заражених сваког дана.

Брнабић и Вучић (Фото: Фото: Председништво Србије)

Како наглашавају епидемиолози, 24-часовни полицијски час, који би трајао две недеље, биће проглашен уколико овај број настави да расте!

Државни врх и медицински стручњаци разматрали су јуче начине да смање контакте међу становницима, а неке од опција су затварање појединих градова - жаришта и увођење тоталног полицијског часа.

Нема места паници

Премијерка Ана Брнабић је јасно најавила шта грађани могу да очекују и у случају да се Влада одлучи за најригорозније мере. Она је објаснила да, ипак, постоје неке мере које се могу предузети до увођења 24-часовног полицијског часа. Једна, коју су званичници раније помињали, јесте и померање почетка полицијског часа на 13 сати, уместо садашњег термина од 17 до 5 часова.

Како је нагласила премијерка, грађани ће бити на време информисани како би знали да се организују.

- Зато нема потребе за паником. Постоје још неке мере. Мере о којима смо причали. Да ли је то затварање жаришта да се вирус не би проширио у неким градовима у којима и даље немамо ниједног зараженог? Постоје још неке мере до потпуне забране кретања осим до продавнице и апотека викендима, када видимо да је најгора ситуација у дисциплини. Постоје још неке мере пре увођења 24-часовног полицијског часа - изјавила је премијерка за РТС.

Брнабићева је поручила грађанима да буду дисциплиновани, јер искључиво од тога зависи да ли ће бити мање или више рестриктивних мера.

- Дисциплина друштва и сваког појединца, лична одговорност, самосвест, солидарност, да бринемо коме ће сутра бити потребни ти респиратори. Млади ће се изборити на респиратору, али у пику нећемо моћи неком другом да дамо, зато је важна солидарност. Што смо дисциплинованији, то ће мање рестриктивних мера бити. Ову борбу не могу да победе лекари и здравствени систем, ни Влада, а ни председник сами, колико год заштитне опреме набавили. Ово морамо да победимо заједно и сваки појединац има личну одговорност - нагласила је она.

Епидемиолог Предраг Кон објашњава да одлука о увођењу још ригорознијих мера зависи од „непосредне ситуације“ и података о зараженима и умрлима, који се свакодневно саопштавају јавности.

- Тај лек неминовно води ка заустављању, питање је тренутка када ће бити уведен 24-часовни полицијски сат. Ако би се неколико дана узастопце овако дизао број заражених и преминулих, онда је неминовно предложити такву меру - упозорио је Кон.

Неминовност

Он објашњава и како ће то да делује на вирус:

- Ако вирус почне нагло да се преноси и изађемо из контроле ситуације, онда је неминовна последња активност која би спречила било какво његово преношење. То је због тога што вирус живи у човеку: или изазове болест, или смрт, или преболи због имунитета, па не наставља да живи. Да би наставио да живи, мора да пређе на другог човека. Ако се у периоду инкубације онемогући било каква ситуација у којој би дошло до преношења, вирус неминовно угиба. Остају заражени само они који су дотад имали симптоме. После тога вирус нема где да иде.

Три могуће варијанте целодневног полицијског часа 

Нико не може да изађе из свог дома без специјалног радног налога - за допремање намирница и лекова становништву ангажују се војска, полиција и волонтери.

Забрана кретања за све, али уз увођење ограниченог времена током којег грађани могу сами да купе неопходне потрепштине. Једино дозвољено кретање је одлазак на посао, у апотеку, продавницу или код лекара.

Стопа смртности 2,64%

Премијерка је рекла да се Србија не пореди са другим земљама, већ да се без престанка бори за сваки људски живот. Она наглашава да је смртност у Србији мања од многих других земаља - 2,64 одсто, пошто је у Италији 12 одсто, Шпанији девет, Француској седам.

Контрола жаришта

Претварање појединих градова и општина у својеврсне карантине такође је једна од мера коју су званичници и стручњаци помињали претходних дана. У том случају, одређене средине за које се сматра да су жаришта за ширење коронавируса буквално би се херметички затвориле, чиме би се ланац преношења вируса прекинуо изван тог карантина. Досад се размишљало о изолацији десет централних београдских општина, као и неколико градова, попут Ћуприје, Ниша, Ваљева…

Могуће је да ће у вакцине против COVID-19 убацивати идентификациони чип. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА