Најновије

НАЈНОВИЈЕ МЕРЕ: Шта се сме, а шта никако не сме током ванредног стања

Ванредно стање у Србији проглашено је 15. марта, а од тада је Влада донела низ мера којима би требало да се ширење коронавируса у Србији спречи.

Ванредно стање у Србији (Фото: mod.gov.rs)

Грађанима који имају више од 65 година и живе у градовима забрањено је кретање на јавним местима, односно ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинстава, док се ова забрана у руралним срединама односи на све особе старије од 70 година.

Забрана се не односи на период од 3 до 8 часова недељом, како би лица обухваћена овом забраном могла у том периоду да одлазе у продавнице и супермаркете.

Осталим грађанима Србије забрањено је кретање на јавним местима у периоду од 17 до 5 часова радним даном, док ће викендом полицијски час почињати два сата раније - од 15 часова. Како полицијски час траје од 17 часова, продавнице и супермаркети радним даном радиће до 15 часова.

Међутим, најновија мера прописује забрану кретања од суботе у 13ч до понедељка у 5ч, али то не важи за грађане старије од 65 година, који ће, као и раније моћи да обаве куповину у недељу рано ујутру.

Посебне мере за грађане Србије који имају кућне љубимце, према најновијој одлуци, њима је дозвољено шетање кућних љубимаца у периоду од 23ч до 01ч и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалиша, односно боравишта.

Уколико се наредба о ограничењу и забрани кретања прекрши, следи новчана казна од 50.000 до 150.000 динара.

Ограничења и ван полицијског часа

И у периоду кад полицијски час није на снази, грађани морају да поштују одређене мере - на територији Републике Србије забрањена су јавна окупљања на јавним местима и у затвореним просторима не сме бити више од две особе, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Одлуком Владе затворени су кафићи и ресторани, а забрана рада се односи и на играонице, кладионице, коцкарнице, фризерски и козметички салони, као и ауто-перионице.

Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болести изазване вирусом КОВИД-19, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљњег.

Уколико угоститељ жели да обавља своју делатност током ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за ношење или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у угоститељски објекат.

Градски и међуградски превоз у Србији је обустављен, а град Београд увео је коридорске линије превоза за здравствене раднике и грађане који имају радну обавезу током периода ванредног стања.

Новчане казне за напуштање изолације иду и до милион динара. Како се наводи, минимална казна није одређена, па се примењује општи максимум.

Изолација и самоизолација

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести КОВИД-19, грађани који у Србији допутују из жаришта епидемије, конкретно из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније или Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим коронавирусом САРС-Цо-2 у трајању од 14 дана изолација у кућним условима за држављане Републике Србије који долазе из свих осталих држава такође је продужена на 28 дана.

Границе Србије затворене су за све оне који нису српски држављани.

Мера кућне изолације престаје да важи оспособљавањем просторија Београдског сајма за хоспитализовање пацијената заражених коронавирусом, које се очекује наредних дана.

Од понедељка 16. марта у потпуности је обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До даљег неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе: еВртић доступан за целу Србију, еУпис за упис у школе ће бити активан од 1. априла, пробни тест за малу матуру ће бити урађени путем нове технологије, а настава прелази на наставу на даљину путем РТС 3, платформе РТС Планета, као и интернет-платформи за учење.

Москва хитно шаље помоћ Београду. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА