Најновије

НИ КОРОНА НЕ МОЖЕ ДА ЈЕ УГРОЗИ: Ангела Меркел у кризи убире поене као никад до сад

Вишенедељно ограничење кретања, губитак права на слободу, затворене продавнице и ресторани, дискусије о апликацији која посредује профиле кретања, и задужење државе као никад до сад – не тако давно такав сценарио је било могуће замислити само у филмовима о катастрофама. Али, из фикције прешло се у реални свет. Савезна влада Немачке се драстичним мерама бори против ширења корона вируса.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

И притом у народу има широку подршку. Политичко деловање изгледа да одговара очекивањима грађана у ванредним ситуацијама, и то без обзира којој су партији склони. Само троје од десеторо испитаних криткују владине мере. То су резултати АРД-овог истраживања „Дојчландтренд“.

Пре месец дана, четвртина Немаца била је забринута да би се они сами или неко од њихових чланова породице могао заразити новим вирусом, сада је њих половина забринута (51%). У перцепцији ризика од инфицирања корона-вирусом постоје мале разлике међу генерацијама. Код грађана старосне доби преко 65 година, више од половине има одговарајуће страхове (53%). Но, код оних испод 40 година, 45 одсто, дакле не баш много мање, страхује од инфекције Ковид-19.

Одржавати дистанцу, али не дозволити надгледање

Забрану контакта, која је на савезном нивоу уведена 23. марта, прихвата велика већина грађана: 93 одсто испитаних и даље сматра да је то исправно. Када се ради о апликацији за паметни телефон на којој би се добровољно обрађивале информације о инфицираним корона-вирусом, као и подаци о кретању како би се на телефону показали лични ризични контакти, то би прихватила скоро половина грађана. Друга половина то одбија. Људи су пре свега сумњичави због заштите личних података.

На интензивној нези широм Немачке 40.000 кревета

Упркос великим бригама због могуће заразе, поверење у немачки здравствени систем је велико. Три четвртине грађана је изразило велико и веома велико поверење, да ће здравствене установе и лекари у основи успети да се изнесу са пандемијом корона-вируса. При том је још увек четворо од десеторо испитаних изразило сумње у немачке капацитете када је реч о лечењу (37%). Они имају велике и веома велике бриге, да неће сваки оболели моћи да буде третиран на одговарајући начин.

Припазити на право на слободу

Независно од  еома великог прихватања ограничења контакта, у овом тренутку је четворо од десеторо испитаних грађана забринуто да би права на слободу због пандемије могла да буду дугорочно ограничена.

Највеће бриге су изразили припадници Алтернативе за Немачку (АфД) и Странке левице. Међутим, чак четири од десет присталица ЦДУ/ ЦСУ изражавају нелагоду због тренутних мера. Више од ограничења слобода и страха од тога да могу да се заразе, Немце у овом тренутку брине економска димензија пандемије. 75 одсто грађана има велике или веома велике бриге да ће се еконосмка ситуација због пандемије корона.вируса погоршати.

Додуше о својој животној ситуацији већина још увек нема озбиљних брига. Али, ипак трећина грађана с правом гласа страхује да ће се, као последица корона-кризе, њихова економска ситуација погоршати.

Влада убире успех

Позитивна оцена кризног менаџмента у доба короне повећава укупну репутацију Савезне Владе Немачке. Почетком марта је шест од десет грађана било незадовољно радом владе, а само четири задовољно. Сада, тачно месец дана касније ситуација је управо обрнута. Велика коалиција коју чине ЦДУ/ ЦСУ и СПД ужива подршку грађана каква није забележена у истраживањима „Дојчландтренд“ још од 1997. године, откако се врше истраживања.

Рад владе последње четири недеље не подржавају само присталице њихових партија. Такође и у редовима Зелених и ФДП уживају велику подршку. Око 50 одсто присталица Левице такође подржава рад владе, док подршку из редова АфД даје тек сваки шести испитаник.

ЦДУ и ЦСУ у успону, али не и СПД

Промена политичког расположења одражава се и на питање коју би партију грађани данас бирали, ако би следеће недеље били избори. Велика коалиција и даље има огромну већину. Унија ЦДУ/ ЦСУ прави огроман скок, за седам процената, те би тако за ове партије гласало 34 одсто грађана. Интересантно је пак да партнер у Влади Немачке, СПД не може да профитира од ове велике подршке. Социјалдемократе су и даље заковане на својих 16 одсто подршке.

На питање „Дојчландтренда“ о симпатијама које грађани гаје за поједине политичаре, из редова СПД једино Олаф Шолц, савезни министар финансија још убире поене. Он је добио 63 одсто подршке, 17 процеанта више него претходног месеца, скоро као канцеалрка Ангела Меркел коју подржава 64 (+11) одсто грађана.

Рекордне поене бележи и министар здравља Јенс Шпан (60%, +9%) и министар привреде Петер Алтмајер (51 проценат, 13 више него у јануаару). Да грађани награђују активно деловање у кризи, показује и пример баварског премијера из редова ЦСУ. Маркус Зедер је на савезном нивоу добио 58 одсто подршке (+16), и тако скоро достигао популарност министра здравља.

Прочитајте ОВДЕ како је руска помоћ стигла у САД.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА