Најновије

Србија има 4 жаришта корона вируса: Нове мере би за њих могле да значе полицијски час од 24 сата

Београд, Ћуприја, Ниш и Ваљево градови су са највећим бројем заражених корона вирусом у Србији. Ови градови, као 4 жаришта вируса Kовид 19, могли би наредних дана да буду затворени, како би се спречило ширење епидемије. А како могу бити затворени?

Србија има 4 жаришта корона вируса (Фото: covid19.data.gov.rs)

Како је навела премијерка Србије Ана Брнабић, говорећи о увођењу забране кретања која би важила 24 сата, данас ће бити разматране друге мере, пре но што се прибегне тој.

- Постоје још неке мере до потпуне забране кретања осим до продавнице и апотеке викендима, где видимо да је најгора ситуација у смислу да људи излазе. Мере постоје: да ли је то затварање жаришта да се вирус не би проширио у градовима и општинама где и даље немамо ниједног зараженог, што је одлична вест... - истакла је премијерка.

Међутим, није прецизирала како би нове мере могле да се спроведу.

Тако би већ наредних дана, уколико се усвоје нове мере, Београд, Ћуприја, Ниш и Ваљево могли да буду затворени.

Шта то значи? 

То би, на пример, могло да значи, узимајући за пример кинески град Вухан, да би у потпуности било забрањено излажење и улажење у жаришта вируса.

Такође, уколико би се усвојиле мере италијанске власти, грађани не би могли да напуштају градове у којима живе, осим у случају посла или здравствених разлога, али у том случају би, као у Италији, морали да имају потврду надлежне медицинске установе.

Брнабић је уједно и додала да ће грађани бити информисани да би знали да се организују и зато нема потребе за паником.

Престоница се у претходне две недеље спомињала као највеће жариште корона вируса, с обзиром на то да у Београду има највише заражених Ковид 19.

Према речима заменице директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у Београду је највише заражених с обзиром на то да је реч о највећем граду са највише становника.

Такође, на ширење епидемије корона вируса у главном граду Србије утицало је и понашање грађана који нису поштовали мере Владе, већ се дружили, пунили кафиће, као и паркове и кејеве.

Према подацима од 29. марта, 352 особе у Београду позитивне су на корона вирус.

Одмах иза главног града је Град Ниш, а следи га Ваљево.

Српкиња из Лугана донела вирус у Ниш

Град Ниш имао је на почетку ширења епидемије корона вируса највише заражених, након што је Нишлијка из Лугана дошла у тај град.

Она је заразила седморо људи. Српкиња није знала да је заражена, а осим у Нишу, боравила је и у Крагујевцу. Да има корона вирус, сазнала је тек по повратку у Швајцарску.

Подсетимо, Б. Љ. (59) из Прокупља, лекар на одељењу гинекологије нишког Дома здравља, преминула је 25. марта и била је у контакту са женом из Лугана.

Прослава у Ваљеву 

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић објаснио је да су постојала "два извора ширења инфекције" која су довела до тога да овај град постане жариште.

- Имали смо једну приватну прославу, једне приватне фирме на којој је један од гостију, који је дошао са стране, да ли је он из Ниша не желим да лицитирам, и који је туристички водич, донео инфекцију и одатле је све кренуло. Било је ту здравствених радника, лекара који изгледа нису били довољно опрезни. Други извор је један свештеник из Ваљева који је дошао из Италије пре доношења карантинских мера за путнике из иностранства и који је такође заражен и на лечењу је у Београду - изјавио је за локалне медије градоначелник Ваљева.

Како је Ћуприја постала жариште 

Ћуприја је постала следеће и четврто жариште корона вируса. То се, како је објаснио председник Србије Александар Вучић, догодило када су у овај крај стигли људи из иностранства.

- Сад да треба да затварамо градове, прво бисмо затворили Ћуприју - казао је раније Вучић.

Подсетимо, према последњим званичним подацима у Ћуприји, која има око 30.000 становника, било је 49 потврђених случајева заразе и два преминула пацијента. Како смо сазнали из Општинске управе Ћуприја, у том месту "постоје два нулта пацијента". Један је дошао из иностранаства, а други је возач.

Подсетимо, у Србији је до сад оболело 1.060 људи, а преминуло је њих 28.

Могуће је да ће у вакцине против COVID-19 убацивати идентификациони чип. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА