Најновије

КРАЈ ДИНАСТИЈЕ КИМ? Опасни вицемаршал други човек најизолованије земље на свету, а сада циља на место број један!

Да ли се ближи крај династије Ким у Северној Кореји? Нико са сигурношћу не може да одговори на ово питање, али како нагађања о здрављу великог вође Ким Џонг Уна и даље трају, тако се повећава и број потенцијалних кандидата за његовог наследника. А он и не мора да буде члан владајуће породице.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Пре свега Кима би требало да наследи његов син, али је он тек дете, тако да се сматра да би неко други из породице требало да буде следећи владар.

Иако су углавном све очи упрте у његову сестру Ким Јо Џонг, традиција заправо није на њеној страни.

Како “Вашингтон пост” пише, могуће је да власт пређе на неког ван породице. Ако Ким Јо Џонг или њен и Кимов стриц Ким Пјонг Ил, који се такође помиње као могући наследник, не успеју да осигурају власт, највероватнији наследник би био вице-маршал Чое Рјонг Хае, члан Политбироа, потпредседник Радничке партије Кореје који држи још неколико важних функција у земљи.

Он тренутно и јесте званично други по важности човек у држави.

Свекар Кимове сестре

Као такав, он би свакако, у случају Кимове смрти, управљао као "регент", све док законодавна власт не изабере новог врховног вођу.

Према Уставу, врховног вођу Северне Кореје бира законодавство Северне Кореје, Врховна народна скупштина (СПА). Не постоји формални систем наследства међу крвним сродницима, али се он подразумева.

Ипак, постоји могућност да Чое одлучи да власт задржи за себе.

Његова породица је блиска са Кимовом сестром. Наиме, његов други син Чое Сонг је у бракуса Ким Јо Џонг. То је један од показатеља колико је повезан са династијом Ким, али то опет не значи да је он спреман да тек тако препусти кормило некоме од њих.

Деценијама део режима, а претила му је егзекуција

Чое такође има подстицај да се бори за власт уместо да подржи наредног члана породице Ким, јер кад је Ким Џонг Ун преузео власт, погубио је друге најмоћније чланове режима.

Сам Чое је у прошлости бивао скрајнут са политичке сцене, а и њему је претила егзекуција.

Овај 70-годишњак тренутно обавља и функцију председника Скупштине, која је овлашћена да усваја законе, ратификује уговоре са другим земљама, уклања званичнике и даје посебна помиловања.

Придружио се Корејској народној армији 1967. и провео деценије радећи на различитим положајима у режиму.

Године 1998. суочио се са егзекуцијом када је странка утврдила да продаје отпадни метал страним земљама, али сестра тадашњег вође Ким Џонг Ила, Ким Џонг Уновог оца, интервенисала је да му спасе живот.

Важио је за протежеа тече Ким Џонг Уна - Џанг Сонг Таека.

Од тада је брзо напредовао кроз редове режима.

Опет кажњен

Чое није привлачио посебну пажњу јавности све до смрти Ким Џонг Ила у децембру 2011. Тада је виђен као кључан фактор у обезбеђивању владавине његовог сина. У априлу 2012. унапређен је на место вицемаршала.

Ипак, и за време Ким Џонг Уна, доживљавао је успоне и падове. Године 2013. његов ментор Џанг Сонг Таека, Кимов теча је наводно убијен и то по налогу Ким Џонг Уна.

Почетком 2014. Чое је био приметно одсутан са неколико јавних догађаја којима је иначе присуствовао уз врховног вођу. У марту 2014. године објављено је да је Чое Рјонг-хае затворен и испитиван. Касније је виђен како шепа док хода.

Ипак, он се од тада поново успињао и сада је, како пишу амерички медији, Кимов "број два".

У октобру 2017. године постављен је за директора Одељења за организацију и усмеравање (ОГД). Пре његовог именовања, ОГД су дуго или формално или неформално предводили чланови породице Ким. Његов непосредни претходник био је Ким Џонг Ун.

Ипак упркос везама са породицом Ким, или баш због њих, он би могао да закључи да би једини начин да остане жив био тај да он преузме власт.

Најопаснији сценарио је да се нико не појави као Кимов наследник и, уместо тога, више њих се буде борило за престо током дужег периода. Ако се ​​то догоди, Северна Кореја би могла да постане нестабилна земља, што је веома опасно када се у обзир узме да поседује нуклеарни арсенал.

Трамп објаснио пораст смртности у Шведској, а за то је дао и доказ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА