Најновије

САЛВИНИ ШОКИРАО ПАРЛАМЕНТ: Корона је само параван, а ово је прави разлог!

Посланици италијанске десничарске опозиционе странке Лига Матеа Салвинија провели су ноћ у парламенту у знак протеста против рестриктивних мера и ванредних надлежности Владе ради сузбијања епидемије корона вируса, док њихови противници тврде да је реч о покушају да се поврати изгубљена популарност.

Матео Салвини (Фото: Јутјуб)

Салвини и 74 посланика заузели су места у ноћи између среде и четвртка у Посланичком дому и Сенату и поручили да ће остати док влада не одговори трговцима, радници и родитељима када ће отворити фирме, кренути на посао, а деца поћи у школу. Посланици Лиге носећи маске и поштујући социјално дистанцирање, рекли су у изјави да ће седети у парламенту док влада не пружи јасне одговоре и временски оквир за "обнову пуних слобода".

- Време је да се парламент поново укључи у одлучивање о нашим животима, правима и слободи. Време је да се вратимо суштини успостављене демократије - рекли су они.

Премијер Ðузепе Конте није данас, информишући доњи дом парламента о здравственој ситуацији и одговору владе, поменуо директно Салвинијев протест, али је рекао план владе није изборни програм, већ је у интересу јавности иако укључује непопуларне мере. Бриселски портал Политико оцењује да током кризе изазване епидемијом корона вируса, Салвинијева Лига није била видљива, а италијанска јавност окупила се око владе премијера Ðузепеа Контеа. Анкете показују да Лига има 26 одсто подршке, четири мање него у јануару, а девет мање од европских избора прошле године.

Протест Лиге у парламенту наишао је на критике политичких противника. Сенаторка Донатела Конзати рекла је да "неодговорно понашање опструише рад на решавању кризе". Сенатор из редова покрета Пет звездица Ðанлука Перили објавио је на Фејсбуку да због пада популарности Лига креће у паничан напад. Бивша председница Посланичког дома Лаура Балдрини поручила је да Салвини кад не зна да реши проблем, ствара нове, док је неколико политичара истакло да је протест иронија јер је Салвини ретко у парламенту.

- Обично никад не долази, а сада жели да остане целе ноћи - написала је сенаторка из покрета Пет звездица Лаура Ботичи на Твитеру.

Упркос најавама да ће посланици Лиге остати у парламенту неодређено време, Салвини лично није остао дуго. Локалној телевизији рекао је да је отишао кући да се истушира у четвртак ујуру и да "није хтео да смета чистачицама".

Кина одбила да СЗО учествује у истрази о пореклу коронавируса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА