Најновије

"СУНЦЕ НЕЋЕ УБИТИ КОРОНУ!": Др Кисић Тепавчевић објаснила који су то показатељи да је вирус ослабио

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба за сузбијање корона вируса, каже да имамо све више показатеља који говоре да је пала активност вируса у нашој популацији, али да он увек може да пронађе пут до осетљиве особе, због чега сви треба да се понашају као да су потенцијални резервоари вируса.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Влада Србије)

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже да смо за ово време сви заједно научили доста о корона вирусу.

- Научили смо какве су превентивне мере које и те како дају ефекта. На почетку, када смо стриктно причали о прању руку, о физичкој дистанци, сви су то са скепсом примили и питали зар у 21. веку немамо ништа боље да понудимо као начин превенције, а видели смо да то спасава животе - истиче докторка Кисић Тепавчевић.

Каже да би било јако добро да имамо вакцину и специфичан лек за корона вирус, али га немамо, па морамо да се ослонимо на опште мере превенције које су се добро показале.

- Живот мора да се настави својим током, али апсолутно морамо да мислимо на овај вирус, без обзира на то што су нам сви показатељи позитивни када је у питању епидемиолошка ситуација. Морамо да будемо свесни да овај вирус циркулише у нашој популацији и да може да пронађе пут до осетљиве особе - упозорава докторка Кисић Тепавчевић.

- Ако предузмемо све мере, вирус се не преноси баш тако лако - поручила је она.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић истиче да сами можемо да учинимо пуно, пре свега да спречимо да се сами заразимо и пренесемо инфекцију на своје најближе.

Нису то облици понашања који треба да уносе панику. Овај вирус се преноси најлакшим могућим начином преноса, међутим, није то баш ни тако једноставно уколико предузимамо све мере превенције. Није баш да можемо да се заразимо ако прођемо поред особе која је резервоар вируса, ипак је потребна нека врста контакта која траје одређени број минута - процењује се између 10 и 20 минута, без икакве заштите", објашњава докторка Кисић Тепавчевић.

Каже да је максималан домет капљица које могу да пренесу вирус метар и по или два, приликом кијања или кашљања, док је за време обичног разговора домет много мањи - до пола метра.

- Уколико сте сами код куће или са својом породицом, не значи да треба да перете руке на сваких пет минута, али сваки пут када сте били напољу и у јавном превозу, треба да оперете руке - истиче докторка Кисић Тепавчевић.

Каже да вирус не може да се задржи дуго на рукама, али ако се руке оперу водом и сапуном онда то сигурно није могућ пут преношења.

- Уколико идете у затворене просторе где је већи број људи и где не знате да ли је неко резервоар заразе, онда је логично да носите маску, а основна мера превенције је да избегавате, колико год можете, да идете у такве затворене просторе - каже докторка Кисић Тепавчевић.

Вирус слабији и мање присутан у популацији

На питање о порасту броја оболелих у Београду, докторка Кисић Тепавчевић каже да треба нагласити да највећи број особа код којих је лабораторијски потврђена инфекција нема никакве симптоме или има благе облике клиничког испољавања.

- То су били контакти особа код којих је већ била потврђена инфекција. Управо је то један од индиректних показатеља да је ослабила активност вируса у нашој популацији јер имамо све више откривених случајева који немају никакве симптоме - објашњава докторка Кисић Тепавчевић.

Каже да се то једним делом може преписати повећаном обиму тестирања и великим капацитетима за тестирање, али да су сви тестирани били у ризику.

- Имамо све више показатеља који говоре да је пала активност вируса. Један од њих је и повећан проценат асимптоматских облика испољавања инфекције. Други је што имамо све мање тежих облика болести који захтевају механичку вентилацију - истиче докторка Кисић Тепавчевић.

Каже и да у односу на почетак епидемије имамо и продужење инкубационог периода.

- То значи да је вирус мање присутан у популацији, да му је слабија способност да изазове болест и да је потребан дужи временски период да се умножи у довољној количини да би изазвао болест - објашњава докторка Кисић Тепавчевић.

Сунце неће убити вирус

Докторка Кисић Тепавчевић каже да је установљено да и асимптоматски носиоци преносе заразу, али у нешто мањем обиму него особе за израженим симптомима.

- Уколико су непрепознати, пошто немају никакве симптоме и осећају се добро, онда могу око себе да шире заразу. Особа која има тешку клиничку слику, чак и ако не препознамо о чему се ради, она се због тежине клиничке слике или сама изолује у кући или у болници, па је њено кретање лимитирано - објашњава докторка Кисић Тепавчевић.

Наводи да сви треба да се понашају као да су потенцијални резервоар инфекције.

- Сада иде период године када је иначе смањена могућност преношења капљичних инфекција и када генерално има мање обољења сличних грипу. Надали смо се да ће топле временске прилике утицати да вирус можда и нестане, али јужна хемисфера и Аустралија показују да се и тамо и сада дешавају случајеви оболевања - каже докторка Кисић Тепавчевић.

Истиче је потребна специфична комбинација фактора спољашње средине да би вирус брзо нестао.

- То је температура преко 25 степени Целзијуса и влажност ваздуха преко 20 одсто, па чак уз одређену комбинацију УВ зрака он може да нестане за пар минута. Међутим, није то нешто у шта треба да се поуздамо. Морамо и ми томе да допринесемо - наглашава докторка Кисић Тепавчевић.

Опозиција се није снашла у време пандемије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА