Најновије

ТРАМП ПОРУЧИО САУДИЈЦИМА: Ако будете непоштени, уводим царине на нафту!

Амерички председник Доналд Трамп није искључио могућност увођења царина на нафту из Саудијске Арабије, „уколико Ријад буде непоштен према Вашингтону“.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

„Царине доносе много новца нашој земљи. Увео сам их Кини и другим земљама. И друге државе намећу нама царине и користе се тим предностима“, изјавио је Трамп у Вашингтону.

На питање да ли ће увести царине и на нафту, Трамп није искључио ту опцију.

„Да, могу. Да ли ћу то учинити сада? Не. Размишљам ли о томе да их уведем? Не. Али ако буду непоштено поступали са нама, то је, очигледно, средство у нашем арсеналу“, истакао је Трамп.

Раније је амерички сенатор Ден Саливан упозорио да односи Саудијске Арабије и САД могу заувек да се промене, уколико Ријад не оконча нафтни рат, пренели су амерички медији. Ден Саливан је истакао да је за време првог рата у Персијском заливу управо америчка војска била та која је штитила Саудијце од Ирака.

Према навођењу „Си-ен-би-си“, због наглог пада цена нафте за многе америчке компаније даље активности су постале неисплативе.

Нако тога је лист „Фајненшел тајмс“ објавио да су амерички произвођачи нафте из шкриљаца покренули агресивну лобистичку кампању за увођење нових санкција против Русије и Саудијске Арабије.

Према речима руског сенатора Дмитрија Пушкова, данас су санкције најважнији инструмент у спољној политици САД, између осталог и у борби за светска тржишта.

Ситуација на светском тржишту нафте

Прошлог месеца цена нафте Брент пала за скоро 55 одсто због краха Споразума ОПЕК плус и пандемије вируса корона.

У међувремену, саудијска агенција је јавила да је Ријад позвао да се хитно одржи састанак чланица ОПЕК-а како би се постигао споразум о стабилизацији тржишта нафте.

Почетком марта државе ОПЕК плус нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

Због ембарга медицинска помоћ не може да стигне у ову земљу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА