Најновије

ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Спремите се! За Васкрс без породичних окупљања! Мени неће бити проблем да подржим 24-сатни полицијски час!

Председник Александар Вучић поручио је да ће струка донети одлуку да ли ће и у ком тренутку би био уведен двадесетчетворочасовни полицијски час како би се сузбило ширење корона вируса, а да њему неће бити проблем да то подржи.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

"Никада нисам бежао од одговорности, нисам бежао од беса грађана који ће накнадно да схвате да је нешто учињено за њихово добро и здравље", рекао је Вучић.

Он је навео да, ма шта појединци мислили о њему, нико није луд да мучи људе, већ је у питању борба за животе људи.

Вучић је рекао да мере државе поштује 90 одсто грађана, док је осталима циљ да ураде несто против државе.

"Шта год држава каже, они кажу, 'ти ћеш да ми кажеш'. Онда јуче тако имате да људи иду у парк, иду на Фрушку гору на роштиљ, мало ћемо шуму да спалимо, а није важно ни кога ћемо да заразимо", рекао је Вучић.

Он је навео да ће се такво понашање грађана показати за две или три недеље у билансу заражених и преминулих од корона вируса.

Тешка ноћ је за нама, биће и тежих

Председник Александар Вучић саопштио је да је ноћ за нама била тешка и упозорио да ће бити и још тежих у будућности.

"Нећу да износим званичне податке, то ће урадити лекари у 15.00 сати, али била је тешка ноћ иза нас. Биће много тежих", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се резултати поштовања мера видети и да жели да ободри људе тиме што ћемо, каже, дочекати тренутак који није далеко, у којем ћемо моћи са поносом да гледамо на нашу дисциплину, одговорност и озбиљност.

"Предаја никада није била и неће бити опција. Србија ће наставити да се бори и да побеђује", рекао је Вучић.

Цео гарнизон Прве бригаде ВС заражен

Више десетина припадника Прве бригаде Војске Србије, који су били ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта, заражено је корона вирусом, изјавио је Александар Вучић.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

"О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали”, додао је.

"Они су примили тежак ударац", рекао је Вучић.

“Хвала им на томе и надам се да ће се сви опоравити", рекао је председник Србије.

Само Србија и Румунија су, каже, имале толики прилив својих људи из иностранства:

"То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо", казао је Вучић.

Стиже још опреме из Кине

Председник Александар Вучић најавио је да ће за неколико дана у Србију стићи још медицинске опреме из Кине, наводећи да у свету влада "туча" за опрему за борбу против корона вируса из те земље.

"Туча је за милион маски, а шта је милион маски...", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија успела да увезе више од 30 милиона хируршких маски и 15 милиона епидемиолошких маски.

"Можете да мислите за велике земље. Француска наручује милијарду маски, а како да их набави? Све велике земље са фантастичним здравственим системима и неупоредиво снажнијом економијом не могу да изађу на крај. Од Њујорка, Милана, Мадрида, сви имају проблеме", рекао је Вучић.

Он је навео да је у САД забележено 8.500 смртних случајева, у Француској такође, у Ирану 1.700, у Шведској пре неки дан 70, а сада 400 смртних случајева.

"Кад неко говори о стању у региону, само ми и Румуни смо имали толики прилив споља", рекао је Вучић и додао да је у Србију све дошло из Милана, Лугана и да смо на тим местима где су дошли заражени у Србију имали фаталне последице.

Вучић обишао складиште медицинске опреме у Старој Пазови

Председник Србије Александар Вучић обишао је складиште медицинске опреме у Старој Пазови.

Велики "Милшпедов" магацин пун је наслаганих пакета са различитом медицинском опремом, у којима су респиратори, заштитна опрема - хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили, заштитни скафандери, капе, топломери...

Председник је рекао да је ту и опрема која је данас дошла, клинички респиратори.

"Ово је магацин који нам је Милшпед дозволио да користимо и препун је разноврсне опреме, заштитне пре свега, респиратора...", констатовао је Вучић.

Он је навео да 10 клиничких респиратора иде у Нови Пазар.

"Имамо још 201 транспортни, а 36 стиже данас. У тешким, готово немогућим условима се боримо да нешто променимо у земљи", рекао је Вучић током обиласка.

Он је захвалио Милшпеду што су дали складиште, као и БИА што води рачуна о сваком комаду.

Са председником су магацин обишли и директорка РФЗО Сања Шкодрић, министар финансија Синиша Мали и директор БИА Братислав Гашић.

Држава досад уложила 370 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић обишао је  пре подне складиште медицинске опреме у Крњешевцима код Старе Пазове и истакао да је држава учинила све у борби против корона вируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.

Вучић је рекао да се у и у том складишту види колики су габарити робе која је допремљена, те да се може разумети зашто су били потребни онолики авиони Ер Србије.

Држава је, каже, до сада уложила 370 милиона евра у опрему за борбу против корона вируса.

Плаћено је 1.000 респиратора, а радујемо се када слети 36, што, како је објаснио, јасно показује какав “пакао” влада у свету.

“Оно што можемо да урадимо као држава радимо, И важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин. У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој, добро смо се борили и наставићемо”, казао је он.

Вучић је указао да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија - Ниш и Крагујевац, као највећи центри.

“Све опште болнице имају по клинички респиратор и добиће транспортне. Појачаћемо градску болницу на Звездари. Направили смо шест болница у Београду које се баве само короном. Драгиша Мишовић је болница са највећим бројем респиратора, где је 36 лица на респиратору, а још 50 користе респиратор као помоћ. Укупно у Драгиши Мишовић имамо 156 респиратора. У Земунску болницу смо убацили респираторе и добиће до 80, колико имају разведене водове за гас. ВМЦ већ има 15, градска болница 15, а највећи број из овог складишта ићи ће на Звездару да се попуне капацитети”, објаснио је он.

Казао је да би било много важно да буду пуније привремене болнице као што су Сајам, Чаир, а не да седе оболели код куће.

“Молим људе да се јаве на време ако осете симптоме. Имамо ужасну трагедију младића из Краљева, што је дошао из Холандије, а који је касно пријавио да је болестан, лежећи код куће. Лекари нису успели да му спасу живот. Исти случај имамо и у Београду са бар три или четири пацијената”, указао је он.

Пренео је да је Прва бригада Војске примила тежак ударац, када се ангажовала на пријему огромног броја људи који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

“Хвала на томе и надам се да ће се сви опоравити. О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали”, додао је он.

Захвалио се припадницима БИА који брину и чувају тестове, брину о сваком комаду допремљене опреме и снабдевају болнице.

“Слушам председнике великих земаља са по 300 милиона становника када говоре о милионима маскама, а ми смо довезли преко 30 милиона маски, а имамо купљених још 50 милиона хируршких, а епидемиолошких преко 13 милиона. Заштитних рукавица око 12 милиона”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је 12 милиона хируршких маски дато апотекама, и замолио да се дају рукавице, ако буде, за апотеке, наравно након што се снабдеју здравствени радници.

Сваког дана се, према његовим речима, пуни складиште, које је, иначе, држави уступило предузеће Милшпед.

Најавио је да следећи авион са опремом стиже у уторак, а да се од њега очекује највише.

Пренео је и да сада није једноставно са кинеским валстима, пошто су увеле контролу квалитета.

"Због једне ствари сам задовољан а то је што смо успели да обезбедимо да наше продавнице буду снабдевене и да после врло кратког времена имамо добру покривеност заштитном опремом за све наше лекаре и наше људе. Нећемо доводити лекаре у ситуацију да размишљају кога ће да искључе или укључе, што је ситуација свуда у свету”, објаснио је он.

Показао је и оксигенаторе, које су кинески стручњаци тражили да увеземо, и увезли смо привх 100.

“То су резервна плућа, неинвазивно. Када скинемо некога са респиратора, ако видимо да се опоравља, да се опоровак настави на оксигенатору, како га не бисмо држали предуго на инвазивном клиничком респиратору”, рекао је Вучић.

Вучић: Предстоје нам тешки дани

“Не могу да вам кажем када ће и како ово проћи, али предстоје нам веома тешки дани и многи тога нису ни свесни”, упозорио је Александар Вучић.

"Неки нису свесни, а неки би намерно желели да покажу сваку врсту неодговорности, зарад неке политичке користи, али о томе ћу да говорим када се све заврши", рекао је Вучић .

По питању критика да је приликом проглашења ванредног стања прекршен Устав, Вучић је рекао да ће се тим питањем бавити Уставни суд, а да је његово и других надлежних и одговорних у земљи било да заштите људске животе.

Поручио је да нико не треба да сумња да је, захваљујући мерама, спасено на стотине људи, па и више од тога.

"Што се тиче противуставних ствари и ко је шта говорио... само да се ово заврши, онда ћете да видите колика је жеља народа за слободом. То ће рећи на једином месту где се то показује. Показаће грађани како умеју да цене слободу, живот, и борбу за земљу", рекао је Вучић.

Како је рекао, коментари попут оних који се у Србији могу чути на рачун мера државе не могу се чути у земљама које имају по 15.000, 13.000, 10.000 или 8.000 мртвих.

"Они нека наставе, не боли ме то. Боли ме судбина дивних људи који страдају и храбрих лекара, који хоће да се ухвате у коштац са проблемом и који се не крију", рекао је Вучић.

Он је нагласио да су осим пацијената оболелих од вируса, збринути сви они који имају других здравствених тегоба и потреба за медицинском интервенцијом.

Председник је констатовао и да су многи тражили дозволе за кретање у време забране, тек тако, да би могли да се крећу, јер нису озбиљно схватили мере државе.

"Анализираћу коме је све ПКС давала дозволе, па дају бизнисменима од 70-75 година.. А, ми не дајемо директорима јавних предузећа од 65 година да изађу.... Шта се тиме показује", упитао је Вучић.

Како је рекао, ревидираће се све дозволе, како би се смањиле за дупло.

"Код нас је само како да преваримо државу... У Лондону или Берлину ни не морају да уведу полицијски час и биће мање људи него код нас. Овде кад није полицијски час - иди на роштиљ, запали пола Фрушке горе, а колико си заразио нема везе. И онда кажу - ти си диктатор... А, мучиш се и патиш за сваким животом", рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је поручио епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Извор: ТВ Прва/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА