Најновије

ЕВО КО ЈЕ ДОМИНИК РАБ КОЈИ МЕЊА ЏОНСОНА: Евроскептик који је испитивао Милошевића и Караџића у Хагу!

Британски шеф дипломатије Доминик Раб данас водио седницу владе уместо премијера Бориса Џонсона који је у болници наинтезивној нези због коронавируса.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Раб је раније данас изјавио да Џохнсон остаје у болници, али је "ведрог духа" и наставља да води владу, и признао је да с премјером није лично разговарао од суботе.

Иначе, Британија нема формални план ко мења премијера ако није у стању обавља дужност, али је Доунинг стрит већ најавио да ће Џонсона заменити министар спољних послова Раб ако буде потребно.

О деловима из биографје Доминика Раба наша јавност није превише упозната али је занимљиво то да је 2003. именован је у дипломатски тим британских адвоката који су у Хагу истраживали ратне злочине Слободана Милошевића, Радована Караџића и либеријског лидера Чарлса Тејлора.

Раб је уверени евроскептик, носилац црног појаса у каратеу трећи дан и аматерски боксер. Спада у најмлађу генерацију конзервативаца, која је у британски парламент ушала у последњих 10 година.  

Син је јеврејског избеглице из Чешке, који је у Британију стигао 1938. године после нацистичке окупације Чешке. Отац му је умро од рака када је Раб био стар 12 година, а мајка, која је пореклом Енглескиња васпитала га је у англиканској вери. Студирао је право на Оксфорду, али и на Кембриџу.

Као млади правник, који је специјализовао међународно право запослио се у адвокатској канцеларики Линклатерс, а касније је прешао у министарство спољњих послова чувени Вајтхол, коме је главно занимање било бављење тероризмом на мору. 

У периоду између 2006. и 2008. постао је шеф кабинета Дејвида Дејвиса, конзервативног министра у сенци. У британски парламент први пут изабран је 2010. а пет година после прелази у извршну власт, кад у влади Џејмса Камерона постаје министар правосуђа. Годину после, уочи референдума о Брегзиту постаје ватрени активиста и присталица изласка Велике Британије из Европске уније.  

У владу се враћа 2017. прво као министар правосуђа, а затим и становања. Министар за Брегзит постао је кад га је именовала Тереза Меј, пошто је Дејвид Дејвис 2018. поднео оставку. Раб је напустио ту функцију после само три месеца јер је био незадовољан оклевањем Терезе Меј и склапања споразума са Бриселом. 

После оставке Терезе Меј кандидовао се за председника Конзервативне странке, али је изгубио у другом кругу гласања, односно завршио је на шестом месту.

У даљој борби за номинације подржао је Бориса Џонсона, који му је у знак захвалности понудио место шефа дипломатије.

Ожењен је и има два сина.

Прочитајте ОВДЕ   какав је драматичан позив упутила америчка амбасада у Србији.

Извор: Курир/Фонет/Јутарњи лист

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА