Најновије

КОРОНА ЈЕ АЛАХОВ ВОЈНИК: Исламисти сеире због пандемије, а вирус им је посебно драг због једног детаља (ВИДЕО)

Џихадистичке групе помно прате ширење новог коронавируса.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

У својим публикацијама и на друштвеним медијима њихови чланови објављују анализе, претње, па чак и санитарне смернице. Званичници за борбу против тероризма требало би да надгледају те комуникације како би ушли у њихов начин размишљања.

Џихадисти и њихове присталице се радују због здравствених ограничења која су на снази широм света, посебно у САД-у.

"Некада су се ругали женама које носе исламски никаб - сада то раде исто. Исмејавамо вас као што сте нас исмејавали ”, пише у типичном посту од 17. марта, на џихадистичком каналу ал Тавхид Авалан на Телеграму, шифрованој апликацији за размену порука. Изјаву је попратила фотографија западњака у слојевима заштитне одеће.

Многи џихадисти навијају за вирус. У Балагху, месечнику који излази у Идлибу у Сирији, челници Ал Kаиде  називају вирус "једним од Алахових војника": "војник корона." Ово је популарна тема. Писац џихадиста Халид ал Сибаи упозорио је на каналу информативне агенције Табат Телеграм да се овом „ситном војнику“, који је толико опустошио САД и његове савезнике, ускоро могу придружити и џихадистички војници уживо - претња.

На Хамасовој телевизији ал Акса, имам Џамил ал Мутава хвалио се да је Алах "послао само једног војника", вирус, "и погодио је свих 50 држава" у Америци, натерао Израел у затварање, али Палестинце оставио углавном нетакнуте. Један од вец́ине значајне ране изјаве био је 23. јануара фатва сиријског свештеника Абдул Разак ал Махдија. Рекао је да је муслиманима дозвољено да се моле да вирусом уништи кинеске "Алахове непријатеље" због "убијања, клања, затвора и угњетавања Ујгура", муслиманске етничке мањине у кинеској провинцији Сињианг.

Исламска држава објавила је у свом недељнику Ал Наба, а такође је страдање од короне у Ирану као знак да Алах види "заслепљеност" и "безобразлук" шиитских муслимана, који би требало да "напусте политеизам."

Абу Мухамед ал Макдиси, истакнути шеик из Јордана и духовни ментор Абу Мусаба ал-Заркавија, човека који је основао изданак Ал Каиде који ће касније постати Исламска држава, објавио је на Телеграму низ порука о "скривеним предностима" пандемије за муслиманска друштва. Они укључују затварање барова и ноћних клубова, као и то да све више жена прекрива лице никабом како би се заштитило од вируса. Недавно је додао: „Нема ничег лошег у томе што се муслиман моли за смрт неверника и желећи да подржи коронавирус.“

Командант сиријских џихадиста Асиф Абдул Рахман истакнуо је на свом каналу Телеграм да Иран може користити „живе или мртве“ болеснике с коронавирусом као биолошко оружје - као што су Монголи наводно чинили у 14. веку, када су катапултирали тела жртава куге у град Кафу (сада Феодозија, Украјина). Иранске власти, додао је, сигурно би могле наговорити пацијенте да умру као мученици.

Уследила је претња активисткиње Муслиманског братства са седиштем у Њујорку Бахат Сабер, у видеу који је 1. марта постављен на њеу Фејсбук страницу, да ц́е му се разболети отиц́и у египатски конзулат у Њујорку да зарази своје особље као освету египатској влади. Он је друге људе позивао да учине исто.

Пандемија коронавируса такође узрокује глобални џихадистички покрет да се усредсреди на спречавање ширења болести унутар својих редова. Брисање, санирање, мерење температуре и дељење савета за здравље нови су део џихадистичког свакодневног живота. Издање ал Набе, недељника ИД од 12. марта, садржавало је живописну инфографику „шеријатских смерница за суочавање са епидемијом“, саветујући прање руку, па чак и карантине: „Здрави не смеју да уђу у земљу епидемије, а оболели не треба да изађу из њега." 18. марта подружница Ал Каиде Хаиат Тахрир ал Шам објавила је здравствене смернице које цитирају препоруке америчких центара за контролу и превенцију болести.

Многе горе поменуте групе и људи били су уплетени у нападе на Сједињене Државе и друге западне земље. Док се свет бори против КОВИД-19, џихадисти и даље траже пукотине које треба искористити. У издању Ал Набе за март 19. марта, ИД је упозорио да џихадисти неће оклевати да искористе хаос и да су "финансијски губици крсташа и злочинаца" - Американаца и њихових арапских савезника - и "њихова преокупација заштитом њихових земље саме од себе и својих других непријатеља "допринеће у великој мери" слабљењу њихових способности за борбу против муџахедина. " Разочарајмо их.

Прочитајте ОВДЕ да ли је америчка војска убила вођу Ал-Шабаба.

Извор: Курир/theaustralian

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА