Најновије

КОРОНА ОПЕТ МОЖЕ ДОЋИ НА ЈЕСЕН: Равнање криве има својих мана, ево шта ћемо тешко успети да урадимо у борби против вируса

КОВИД-19 пандемија је узроковала глобалну здравствену кризу и притом покренула и ону економску. Пуне размере здравствене компоненте катастрофе овог јединственог догађаја, хтели ми то или не, посматраћемо из првих редова у следећих неколико недеља.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Тамо негде у децембру, јануару почели смо да добијамо прве информације о непознатој болести, мало "јачем“ грипу, која је на свој пут тоталне светске доминације, као и многе друге пре ње кренула из Кине. Када сам пре два месеца био у Вашингтну, по ходницима и уз вечерње пиво већ се озбиљно разматрало који се ефекти КОВИД-а и до које ће мере он захватити западни свет, да би коју недељу касније жариште епидемије експлодирало у нашем непосредном комшилуку, захватајући улице градова којима смо и сами до недавно шетали, стоји између осталог у сажетку студије два професора са Лондонске економске школе.

Неки кажу како је КОВИД-19 феномен који се догађа једном у генерацији. Слободно можемо рећи како је реч о катастрофи која се догађа једном у стотину година, а док све буде готово, вероватно ће цивилизација коју познајемо трајно изгледати битно другачије.

Сам КОВИД-19 вирус је врло једноставан и састоји се од свега четири протеина и комадића РНА; укупни генетски код целог вируса је величине 8кб, отприлике као и дужина овог текста. Тај једноставни вирус улази у наш организам кроз уста, очи или нос и напада горње дисајне путеве од носа па негде до гласних жица, док се понекад спушта скроз до плућа. Наш организам у покушају одбране, често зна да претера у реакцији и почне да нападаа плућа, а инфекција у посебно тешким случајевима узрокује тотално отказивање респираторног система.

Вирус се шири кроз капљице настале дисањем, кијањем и кашљањем, а на разним површинама може преживети од неколико сати до неколико дана. Молекули сапуна га успешно и лако разарају па ако сте га и дотакли рукама, прање руку може спречити ширење. Једна заражена особа заразиће негде између 1,6 до 2,4 друге особе, вирус чини се непропорционално снажно напада мушкарце.

Обзиром на општу ограниченост тестирања сматра се како је посебно опасан за старије особе, али ако проматрамо резултате Јужне Кореје која је имала врло широки опсег тестирања, сасвим је јасно како су управо млади највећи разносачи вируса.

КОВИД-19 је битно смртоноснији и заразнији од обичног грипа, али и даље битно мање од САРС-а с којим смо се бавили и чију смо пандемију избегли пре нешто више од петнаест година, а с којим КОВИД-19 дели солидан део генетског материјала.

Ако посматрамо смртност од КОВИД-19, сасвим је јасно како он напада старије особе, што је болно видљиво у Италији где је структура популације битно старија па није ни чудо што је Италија пре неколико дана претекла неупоредиво многољуднију Кину у броју преминулих. То је наравно само део калкулације смрти, јер иако Кина има 20 пута више становника, разлике у култури показују како је број дневних контаката млађих генерација са старијима у Италији два до три пута чешћи од онога у Кини.

Темељни проблем лечења у доба пандемије је огроман притисак на здравствени систем који је једноставно ограничен својим капацитетима који се мере у броју лекара и медицинских сестара, кревета, а у овом конкретном случају и броју респиратора за оне озбиљно болесне којима је потребна помоћ у дисању. Поврх свега, будући да су болнице места у којима је надпросечно велики број болесних и заразних пацијената, за очекивати је како ће се инфекције брзо раширити међу медицинским особљем. И док кревет, собу или ходник можемо ефикасно и брзо дезинфиковати и вратити у првобитну функцију, оболелог лекара или медицинску сестру тешко да можемо надоместити и у нормалним временима у преоптерећеном систему. Ограничени капацитети нужно доводе до тријаже болесних према тежини обољења, а на крају, због недостатка темељних ресурса опада квалитета лечења па нажалост страдају и они који би у неким нормалнијим временима били излечени.

Консензус струке је стога "изравнавање кривуље", покушај да се експоненцијално ширење епидемије максимално успори. У преводу то су све ове мере којима смо подвргнути протеклих неколико недеља и које смо неспретно назвали "социјално дистанцирање“, а укључују опште забране јавних окупљања, обвезу кретања с минималним размаком међу особама и ограничавање кретања у простору како би спречили да заражене особе из једног подручја инфекцију прошире на друге.

Изравнавање криве има и својих мана, јер је теже постићи "имунитет крда“ (а засада и не знамо са сигурношћу хоће ли се особа која је једном преболела КОВИД-19 поновно разболети или развити трајни имунитет), па самим тим уз мање краткорочне жртве излажемо се већим ризицима у средњем року о чему се тек последњих неколико дана почело говорити.

То укратко значи како је за веровати да ће ово сузбијање пандемије скоро па извесно довести до још једног таласа епидемије која ће уследити неколико месеци након довршетка овог таласа – што је ситуација која се већ догодила са Шпанским грипом пре сто година. У нашим околностима то би значило да се други талас може очекивати крајем лета, тј. почетком јесени.

Прочитајте ОВДЕ   зашто су научници у шоку.

Извор: 24sata. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА