Најновије

ОВАЈ ГРАД БИ МОГАО ДА ПОСТАНЕ РУСКИ БЕРГАМО! Народ престрављен са оним што би могло да га снађе!

У Бергаму већ данима нема места за све умрле од Kовида-19, па је војска превозила мртвачке ковчега у крематоријуме у другим местима. Град од 120.000 становника недалеко од Милана, епицентар је епидемије новог корона вируса у Европи. Овде су људи, нажалост, осетили на сопственој кожи шта може да се деси ако се предуго потцењује опасност.

Уљановск (Фото: Јутјуб)

Слично искуство прети житељима Уљановска, града на обалама Волге, 850 километара југозападно од Москве. Његових 600.000 становника живе окренути себи, а многи мисле да су приче о пандемији која је захватила цео свет обична измишљотина.

- Вирус? Какав вирус? То је завера, а не вирус. Пустили су га Кинези да би престигли Европу и Америку. Сигурно имају вакцину – рекла је једна жена.

Иако је коронавирус одавно стигао у Уљановск, многи у овом граду деле њено мишљење, игноришући апеле Москве да поштују мере изолације.

"Нулти пацијент" се наводно зове Рошков. Реч је о сину посланика регионалног парламента, који је донео вирус из Велике Британије, где је био на школовању. Кад се петнаестогодишњи тинејџер 16. марта вратио у домовину, утицајни отац га је водио од болнице до болнице, не би ли био тестиран. Како је касније изјавио, учинио је то из пуке опрезности, а када је дечак најзад тестиран, утвређено је да је заражен.

Отац се на Фејсбуку извинио што се породица није придржавала мера изолације, правдајући се тиме да Велика Британија у то време још није проглашена ризичном зоном. До двадесетог марта тинејџер је прешао пола Русије – био је у Москви, Самари, Димитровграду и на крају стигао до Уљановска. Није познато колико је људи успут заразио, а према званичној статистици, у Уљановску до данас нема ниједног зараженог корона вирусом. Лекари и стручњаци,међутим, не верују подацима.

Лекари се жале због улепшане статистике

- Немамо ефикасан систем тестирања и због тога не можемо ни да проценимо размере проблема – каже за "Мосцоw тимес" Алексј Курињ, посланик регионалног парламента у Уљановску и члан здравственог одбора градске управе.

Он додаје да је тестирано веома мало људи и да ти подаци „не дају комплетну сику о епидемији“. Каже да страхује од „италијанског сценарија“ у Русији и да би Уљановск могао да постане руски Бергамо.

- Немамо довољно респиратора. Чак немамо поуздане податке о томе колико их имамо. Час кажу да их има 325, чак 436 – каже доктор медицине.

Застарела опрема

- Министарство здравља тврди да имамо 436 респиратора у региону... Донели су старе апарате за дисање из магацина, а међу њима и неке који више не раде, и њих су рачунали! – љутито је коментарисао локални лекар за лист, а Курињ, који је некада водио службу за хитне случајеве у Уљановску дели његово мишљењење:

- Многи апарати су застарели. Реално гледано, располажемо са мање од 100 комада.

Неки лекари указују на катастрофалну несташицу опреме за личну заштиту, како медицинског особља, тако и становништва.

- У апотекама нема маски, а у болницама недостају професионалне заштитне маске и одела – каже Дмитриј Маљак, педијатар из Уљановска.

Лекари и медицинске сестре принуђени су да праве маске од пелена и газе, преноси „Штерн“, позивајући се на Маљка.

- Шта очекивати када чак ни лекари немају маске за дисање? Када број пацијената порасте на 800 или 1.000, локални здравствени систем неће бити у могућности да их лечи - предвиђа Курињ.

Прочитајте ОВДЕ о муњевитој акцији САА против џихадиста.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА