Најновије

СВЕМИР ЈЕ АМЕРИЧКИ: Трамп потписао декрет о експлоатацији ресурса на Месецу и другим небеским телима!

Амерички председник Доналд Трамп је јуче потписао извршну уредбу о комерцијалном развоју ресурса на Месецу и другим небеским телима, задуживши америчку администрацију да се одупире било којем покушају да свемир сматра јавним доменом целог човечанства.

Доналд Трамп (Фото: Сајт америчког председника)

„Американци би требали имати право на комерцијално истраживање, вађење и кориштење ресурса у свемиру у складу с примењивим законом. Свемир је простор с правног и физичког стајалишта јединствен простор за људске активности, а Сједињене Државе то не сматрају јавним доменом. Дакле, политика Сједињених Држава требала би бити подстицање међународне потпоре за вађење и кориштење ресурса у свемиру од стране јавних и приватних учесника“, наводи се у тексту председничког декрета.

Искрено, ову смо вест морали проверити да није можда објављена „1. априла“, али је потврђена у стручној публикацији space. com.

У документу се посебно наглашава да Сједињене Државе не признају Споразум о активностима држава на Месецу и другим небеским телима, усвојен резолуцијом Генералне скупштине УН-а у децембру 1979.

“С тим у вези, државни тајник требао би се успротивити било којем покушају било које друге државе или међународне организације да Споразум о активностима држава на Месецу и другим небеским телима разматра или одражава или на други начин изражава уобичајено међународно право”, каже се у Трамповој уредби.

Подсетимо, Русија је 17. марта планирала прво лансирање на Месец, након паузе дуге 45 година. Осим тога, разрађени су планови Русије и Кине за стварање заједничке базе на Месецу, чије би прве посаде биле требале бити тамо послате већ 2031. године. Трампов декрет треба прочитати у целости, с обзиром да постоји могућност да су, према америчком правном саставу, Месец и друга небеска тела проглашена власништвом или ексклузивним правом на посед Сједињених Америчких Држава. Када документ буде објављен у интегралном облику, треба видети што тачно пише, али је и ово што је објавио амерички стручни портал већ у сфери знанствене фантастике.

Прочитајте ОВДЕ   шта каже баба Ванга.

Извор: logicno.  com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА