Најновије

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Покушавамо да надмудримо вирус и будемо пар корака испред (ВИДЕО)

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић каже да епидемија не може да траје вечно и да се види крај кроз неколико недеља, али додаје да, међутим, увек постоји оно "али", јер ситуација може брзо да се промени.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Београдској хроници, рекла да пре месец дана нико не би веровао ако би се рекло да се не гледа као лош податак да у једном дану Србија има више од 200 заражених коронавирусом.

Разговор Ане Манојловић са Даријом Кисић Тепавчевић

"Имајући у виду шта се дешава у Европи и да се током пете и шесте недеље повећава број, успели смо да то држимо на једном платоу за који се надамо да је врх ове криве", истакла је заменица директора "Батута".

Напомиње, ипак, да ситуација може да се промени брзо.

"Видимо крај који се броји у неким недељима, али... Увек има 'али'. Ми покушавамо да надмудримо вирус, али он би искористио било какво опуштање и нашао пут до неке осетљиве особе", истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Забрана кретања током викенда није казна 

Навела је да има смисла свака мера која ће смањити могућност блиског контакта резервоара заразе са осетљивом особом.

"Забраном кретања током викенда спречићемо окупљање на местима ван куће. Задатак свих нас је да применимо та правила и да људи буду доносиоци одлука и правила у својој кући, да се вирус не продужи на најближе", истакла је заменица директора Института "Батут".

Нагласила је да нико не треба да разматра ту меру као казну него као нешто што ће, истиче, спасити живот.

"Досадашњи бројеви показују да знамо шта радимо и да смо одговорна популација генерално, велики број грађана се понаша савесно, онај мали број који је ширио заразу радио је то из незнања", указала је Кисић Тепавчевићева додајући да за сада не може да каже да ли ће та забрана кретања трајати дуже од предстојећег викенда.

Морамо да будемо спремни 

Заменица директора "Батута" наводи да епидемиолози и систем увек покушавају да буду спремни и пар корака испред вируса.

Главни проблем је, како каже, што је време боравка у болници прилично дуго – око три недеље.

"Немамо ту једнаку динамику отпуштања и пријема, стално налазимо нове капацитете. Број пацијаната на респираторима је преко 100, то су људи којима је живот угрожен. Ако се укаже потреба да морамо да имамо нове капацитете, то не може од данас до сутра, морамо да будемо спремни. Привремене болнице у нашим градовима, где су пацијенти са најлашким формама болести или чекају негативне резултате за отпуст, растерећују капацитете за оне пацијенте са тежим облицима болести", закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Да ли председник Србије мора у карантин на 28 дана сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА