Најновије

КОН ДЕЦИДАН: Нема говора да се сада укидају мере! 219 новозаражених, још 4 преминулих у Србији (ВИДЕО)

У периоду када се налазимо у максимуму епидемије коронавируса у Србији, нема говора о укидању мера, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Максимум ће трајати још осам до 10 дана.

Кон је поручио да је, према његовом мишљењу, потребна апсолутна забрана контаката, а не само забрана кретања.

"Ово што се планира сада од петка је потпуно у складу са тим, с тим што је то забрана кретања која условљава и забрану контаката. Ако мене пита неко, ја сам за потпуну забрану контаката, али пошто то не може да се спроведе, јер би би то значило да не можете заједно двоје људи на улици, осим ако су на два метра растојања. По мени, то нема везе са самим кретањем, али ако иду заједно у неком аутобусу, једноставно не могу тако да иду. Моја идеја је много озбиљнија, него забрана кретања".

Кон је рекао да је кризни штаб подржао полицијски час од петка до понедељка.

Данас до 15 сати регистровано је још 219 нових случајева вируса корона у Србији, укупно 2.666, док су још четири особе преминуле, укупно 65, саопштила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је додала да је од последњег извештаја до данас у 15 сати тестирано 1.135 особа.

Међу оболелима 1.726 је хоспитализовано, док је 112 пацијената на респиратору.

У последњих 24 сата преминуле су још четири особе као последица инфекције вирусом корона, укупно 65.

Четири преминуле особе су мушког пола, навела је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да је проценат смртности 2,43 одсто, а просечна старост преминулих је 64,6 година.

Када је реч о полу, од 65 преминулих, 48 је мушкараца и 17 жена.

Кисић Тепавчевић је навела да се сада на Инфективној клиници КЦС налази 38 особа, од којих девет на респиратору, на Инфективној у Нишу 16, али нико на респиратору, у КЦВ 125 особа, а седам на респиратору, у КЦ Крагујевац 57 особа, од којих 10 на респиратору.

Додала је да је у КБЦ "Драгиша Мишовић" смештено 259 особа, од којих 37 на респиратору, на Пулмологији КЦС 76 особа, а шест на респиратору, у старој yгради хирургије у КЦ Ниш 23 особе, а 12 на респиратору.

Такође, на нишког Клиници за пулмологију налази се 33 особе, у КБЦ Земун 335 особа, од којих 20 на респиратору, а у КБЦ Звездара 361 особа, међу којима 11 на респиратору.

Кисић је навела и да су на Београдском сајму укупно смештене 124 особе, у нишком Чаиру 171 особа, на Новосадском сајму 48 особа, и на ВМЦ њих 60.

Да није уведено ванредно стање имали би велике проблеме

Да није уведено ванредно стање сада бисмо имали огромне проблеме, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је рекао да не може да каже докле ће трајати мере и забране, пошто то зависи од бројева о зараженима и преминулим од корона вируса и да ће се тек видети сада бројеви због контаката претходног викенда, пошто инкубација траје у просеку седам дана.

"Имамо огроман број новотестираних са благим симптомима, у Београуд смо јуче имали 205 тестираних у ковид амбулантама пошто до јуче број тестираних у њима није био троцифрен".

Кон каже да ће максимум епидемије у Србији трајати највише још две недеље односно да мора да прође шеста недеља, коју морамо да прођемо и да ће се онда видети.

"Најважније је било на самом почетку, када смо дошли са предлогом за прогалшење епдиемије од посебног значаја, а добили и више од тога и да није уведено ванрендо стање били би у великим пробмеима, пошто не би могли многе ствари да урадимо, на пример, прерасподелу кадра", истиче Кон.

Додаје да се све мере своде на крају на смањење блиских контаката.

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да иако су подаци у вези са вирусом корона обећавајући, наш земља још није близу укидања мера.

“Сад морамо да запнемо и покажемо колико смо сложни, јединствени и јаки”, рекла је Кисић.

Према њеним речима, мере које су спроведене дале су резултате, а пре свега да су сачувани животи старијих суграђана.

Истиче да би враћање у нормалне животне токове група људи које су биле у самоизолацији мора да буде постепено и да оно буде у условима када јача колективни имунитет, а вирус слаби.

Кон: Проблем брзине издавања резултата

Епидемиолог Предраг Кон указао је да постоји проблем са брзином издавања резултата вирусолошких прегледа.

Кон је казао да је то административно логистичка ствар, да се не ради о тестовима и способности кадра, већ о томе да нема капцитета оних који су спремни да убацују податке.

Нагласио је да је за тај рад потребно одређено медицинско образовање и то не могу да раде само техничари.

“Постоји низ ситних ствари које могу да закомпликују касније живот. Ако се нешто погреснсо унесе, на пример само број матичног броја, треба време да се открије грешка. Ти исти људи треба да раде у инфективним условима па има отпор према томе”, казао је он додајући “идемо даље, спорије него што смо очекивали”.

Пренео је да је на данашњој седници Кризног штаба решено да ће у Нишу војна болница бити обезбеђена за грађанство, а Клинички центар потпуно претворен у ковид болницу.

С тим у вези прећи ће инфектиолози из војне болнице у КЦ.

То је потребно јер се Ниш релативно брзо пуни, нагласио је Кон.

У Београду, како истиче, још увек има капацитета, а размишља се о ослобађању простора пребацивањем на Сајам.

Биће, према његовим речима, пребачени на Сајам позитивно лаки болесници.

Указао је да је на Кризном штабу разговарано да се за болницу на Бежанијској коси, где је било случајева да су пацијенти негативни, али су имали јасне сумњиве клиничке знаке, обезбеди заштитна опрема.

За Бањицу, каже, нема информацију да ће посебно да се третира.

Тражио је, каже Кон, за Градски завод додатну заштитну опрему, јер интензивније прикупља узорке па троши више опреме. Било је говора и о ангажовању здавствених радника за ковид болнице, што је озбиљан посао, јер их однекуд треба повући.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА