Најновије

КУРТИ ПИСАО ЛАЈЧАКУ: "Нећу мапе на столу! Дијалог са Србијом не сме да доведе до промене граница"

Премијер привремених приштинских институција у оставци Аљбин Курти и специјални представник ЕУ за дијалог Србије и Приштине Мирослав Лајчак разменили су писма у којима се наводи да је неопходна нормализација односа и постизање коначног споразума између Приштине и Београда.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Курти је у писму Лајчаку честитао на новој позицији и напоменуо да се Влада тзв. Косова залаже за наставак дијалога и постизање свеобухватног споразума са Србијом.

Курти је Лајчака обавестио да тзв. Косово добро управља ситуацијом када је у питању пандемија коронавируса и додао да су институције успешно сузбиле ширење ове болести, предузимајући одговарајуће и неопходне мере.

Вршилац дужности премијера Аљбин Курти је у писму навео да је Влада Косова посвећена дијалогу са Србијом и постизању коначног, свеобухватног и правно-обавезујућег споразума.

Курти неће мапе на столу

"Сматрамо да обе стране морају интензивно да раде на постизању коначног споразума о свим споровима између тзв. Косова и Србије. Да би овај процес био што обухватнији, обе земље се морају сложити да ће за преговарачки сто изнети сва нерешена питања својих билатералних односа. То је предуслов да резултат дијалога буде успешан", навео је Курти.

Додао је да обе стране морају да осигурају да се ни у ком случају не расправља о питањима међусобне суверености, територијалног интегритета и унутрашњих послова. 

"Нама није потребан дијалог који укључује мапе на столу, а нити поступак који нас води до редефинисања граница. Ово је од суштинске важности", оценио је Курти напомињући да ЕУ и САД морају да посредују у дијалогу. 

"Након тога, коначни споразум мора бити праћен гаранцијом ЕУ и САД која обавезује међусобну и потпуну примену споразума", стоји у писму Куртија Лајчку.

Он је написао и да споразум мора бити праћен пакетом политичких, економских и финансијских мера.

Курти је навео и да му је дужност као премијера да формира и води преговарачки тим за дијалог са Србијом и представи га специјалном представнику ЕУ за дијалог. 

Курти је навео да су у тиму поред њега као шефа чланови и председник Косова Хашим Тачи, председница Скупштине Вјоса Османи, а такође и по један члан Самоопредељења, ДСК, ДПК, АБК, НИСМА, Српске листе и представник Групе 6 плус.  

У писму се додаје да ће технички тимови бити именовани чим се састави листа питања која треба да се реше.

Лајчак: Ако постоји воља биће и договор

У међувремену, и Лајчак је послао писмо Куртију у коме наводи да га охрабрује чињеница што је тзв. Косово посвећено нормализацији односа и наставку дијалога.

Он је додао да ће се у будућности радити на свеобухватном и правно обавезујућем споразуму.

"Моје именовање значи поновни повратак ангажовања ЕУ у дијалогу. Мој циљ је да неуморно и динамично радим на унапређивању процеса дијалога, а очекујем да ће Приштина и Београд обновити своје ангажовање са истом одлучношћу. Као што сте и истакли, то је важно за добро народа на обе стране. Уверен сам да ако постоји истинска политичка воља две стране и кроз дијалог, можемо постићи резултате којима тежимо, у корист народа на Косову и у Србији. Вашу одлуку о укидању тарифе видим као први конкретан знак ваше спремности да приступите дијалогу уз посредство ЕУ", наводи се у писму Лајчак.

Он је додао да се Европа соуочава са раније невиђеним изазовима у здравству, друштву и економији али је честитао тзв. Косову на досадашњем труду у борби против пандемије коронавируса. Он је истако да ЕУ стоји уз тзв. Косово и њене људе у борби против пандемије коронавируса. 

"Наша непосредна финансијска помоћ од пет милиона евра како бисмо задовољили најнужније потребе у борби против коронавируса само је почетак наше подршке тзв. Косову. С тим у вези, са задовољством примећујем да су прошли споразуми о дијалогу били корисни како би вам помогли у решавању кризе са коронавирусом", закључује Лајчак.

Прочитајте ОВДЕ како су напредњачки ботови ударили на Бошка Обрадовића.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА