Најновије

НЕМЦИ ПОЛАКО ГУБЕ СТРПЉЕЊЕ! Институт Роберт Кох: Оволико ће још да потраје, а ево када стижу вакцине!

Да ли Немачка сме већ да размишља о укидању рестриктивних мера и расправља о њиховом ублажавању? Политичари кажу да је за то прерано, док све више угледних стручњака ту расправу подстиче и нуди предлоге.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Поилтичари кажу да је за то прерано, док све више угледних стручњака ту расправу подстиче и нуди предлоге, пише Дојче веле.

– Упркос томе што се у Немачкој смањује број нових инфекција коронавирусом, прерано је говорити о побољшању ситуације – каже Лотар Вилер, председник Института Роберт Кох, по чијим подацима је до сада било инфицирано укупно више од 103.000 људи, од којих је излечено 33.300 а умро је 1861. Сада је у Немачкој инфиицирано око 68.000 људи.

Мада у Немачкој није проглашено ванредно стање, јавни живот је потпуно замро, а ради само оно што је неопходно за свакодневне потребе људи. Испитивања јавног мњења су показала да су грађани углавном задовољни мерама власти, подржао их је и академски део друштва, док им се привреда гунђајући повиновала.

Колико ће све ово трајати?

Међутим, како време пролази све гласнија је дискусија о томе да ли су рестриктивне мере још римерене а пре свега се поставља питање – колико ће трајати. Многи кључни политичари на то имају кратак одговор: будите стрпљиви.

– Власти у Немачкој су заслужиле велико признање за активности у корона-кризи, али греше у томе што одбијају расправу о ублажавању и крају ограничења – каже професор теологије Петер Даброк, председавајући немачког Савета за етику.

Он не прихвата контрааргумент политичара који кажу да не желе да буде лажну наду: „Људима је нада потребна, она их мотивише да истрају.“

„До сада предузете мере власти су углавном паушалне, недиференциране и не баш прецизне“, каже 14 аутора студије Одржива борба против пандемије коронавируса.

Ништа од вакцине пре 2021.

Они полазе од тога да пре 2021. није реално очекивати ефикасну вакцинацију или терапију. А ако се успори ширење инфекције, што је циљ досадашњих мера у Немачкој, пандемија може да потраје – и то не само неколико месеци, већ и добар део наредне године. То значи да борба против коронавируса мора много више да личи на маратон него на спринт.

При постепеном укидању рестрикција требало би у обзир узети четири критеријума: ризик од инфекције САРС-Ков-2 и од тешког обољења Ковид-19, релевантност неког подручја пословног и друштвеног живота и могућност увођења и поштовања мера заштите.

Ови стручњаци рецимо предлажу да би прво требало отворити секторе са малим ризиком од инфекције, као што су високо аутоматизоване фабрике и оне у којима су мање рањиви људи, као вртиће и школе.

Подсећамо, Немачка има 83 милиона становника, од којих су око половина запослени, а четвртина пензионери – привреда је најјача у Европи, четврта у свету, а БДП по глави становника је на 8. месту у ЕУ и на 18. месту у свету.

Аустрија укида ванредне мере, више о томе ОВДЕ!

Извор: Дојче веле

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА