Најновије

"БИТАН ЈЕ КРАЈЊИ ЦИЉ"! Ево ко је убедио Сандерса да се повуче из трке за председника!

Сенатор из Вермонта Берни Сандерс обуставио је своју унутастраначку кампању за кандидатуру за председника Америке, отворивши пут Џоу Бајдену да постане кандидат Демократске странке на предстојећим председничким изборима.

Берни Сандерс (Фото: Јутјуб)

Од како је Бајден стекао готово непремостиву предност, у демократском табору је растао притисак на Сандерса да се повуче, па је овај потез докле и био очекиван.

Своју улогу у оваквом развоју догађаја имао је и бивши председник Барак Обама. Сандерс и Обама су протеклих недеља у више наврата разговарали.

Сада се очекује да Обама и јавно подржи свог бившег потпредседника Бајдена, чиме ће почети улазак у нову фазу напора демократа да у новембру победе Доналда Трампа.

У складу са традицијом, Обама је раније рекао да се неће јавно уплитати у борбу својих страначких колега на предизборима, али је обећао да ће подржати онога ко из ње изађе као победник. А сада када се Сандерс повукао, питање је тренутка када ће Обама јавно иступити као подршка Бајдену.

Тога је Трамп свестан.

- Иступиће, сигуран сам да ће у неком тренутку иступити. Сигурно да не жели да ме гледа још четири године. Ми размишљамо другачије - рекао је Трамп о свом претходнику у Белој кући.

Обамино одобравање бивше државне државне секретарке Хилари Клинтон 2016. године било је до детаља испланирано, иако се догодило у јуну, месец дана пре него што је и Сандерс званично подржао своју тадашњу ривалку.

Иако је Обама био нем током овогодишње унутарстраначке трке, бивши председник пажљиво је пратио како се она одвија и редовно разговарао са кандидатима.

- Његов приватни саветник непрестано је наглашавао да фокус мора остати на крајњем циљу, а то је освајање Беле куће у новембру - каже извор упознат са Обаминим позивима.

Бивши председник је, рекао је извор, био импресиониран бројем демократских кандидата, али их је стално подсећао да имају на уму да номинацију треба да освоји неко иза кога се сви могу ујединити као странка.

- Иако је садржај тих разговора остао приватан, увек је постојала сагласност да је победа на јесен најважнија - рекао је извор о Обаминим разговорима са Сандерсом.

Клинтонова је одбила да коментарише окончање Сандерсове кампање. Однос између бивших демократских ривала остао је затегнут од 2016. године када је Сандерс остао у трци до јуна, дуго након што су његове шансе за победу постале јако мале. Према речима Клинтонове, то је био један од разлога који су је коштали касније победе на председничким изборима.

- Оштетио ме је, у то нема никакве сумње. И надам се да то неће учинити поново ономе ко добије номинацију. Једном је довољно - рекла је Клинтонова прошле године.

У ретким тренуцима када је Обама јавно коментарисао овогодишњу унутарстраначку трку, он је апеловао на гласаче да престану да брину о снази кандидата, истовремено подсећајући кандидате да најважнија битка долази у новембру.

- Међу кандидатима ће бити разлика, али желим да имамо на уму да је крајњи циљ да на председничким изборима победимо садашњег председника који је оштро скренуо са основних традиција, вредности и институционалних обавеза које су изградиле ову земљу. У односу на то, разлике међу кандидатима су занемарљиве - рекао је Обама прошлог новембра.

Сада када је Бајден остао једини кандидат демократа за председника, остаје да се види да ли ће некадашњи Обамин потпредседник успети да уједини дубоко разједињен демократски табор, али и окупи иза себе и део умерених републиканаца, што ће му бити неопходно за победу над Трампом. Поред унутарстраначких размирица, Бајден ће морати пажљиво да вага сваки свој, али и Трампов потез поводом тренутне пандемијске кризе која ће обележити овогодишње председничке изборе.

Прочитајте ОВДЕ око чега су се сукобили Доналд и Меланија Трамп.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА