Најновије

КАТАСТРОФАЛНА ГРЕШКА АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ ИНДУСТРИЈЕ! Узалудно уложено преко 80 милиона долара! Ово су откривене мане на Ф-35!

Отприлике 500 авиона Ф-35 направљено је од када је први модел борбеног ловца представљен још 2015. године, а свака јединица коштала је најмање 80 милиона долара. Међутим, упркос томе што је он врхунски у класи у САД-у и уопште на Западу, да ли Ф-35 вреди толико или не остаје отворено питање, пита магазин Нешнл Интерест (National Interest).

Ф 35 (Фото: Pixabay)

Наглашено је да је увођење Ф-35 у америчку војску имало неспорне предности. Наиме, с обзиром да је Ф-35, сигурно, један од најсвестранијих ратних ловаца на свету, могао би да замени читав низ других авиона, попут А-10 Тандрболт 2 (Thunderbolt II), Ф-16 Фајтинг Фалкон (Fighting Falcon), Ф/А -18 Супер Хорнет и АВ-8Б Харијер.

Одржавање толико различитих машина било је скупо питање, према писању медија, а да се и не спомиње потреба за развијањем различитих програма обуке пилота за сваку летелицу. Поред тога, одржавање старијих авиона обично кошта више него за новије.

С друге стране, сваки авион и даље кошта између 80 и 115 милиона долара, чак и након великих смањења трошкова производње компаније Локхид Мартин, а да не спомињемо стотине милијарди утрошених на развој авиона и укупно 1,1 билиона долара планираних да буду потрошени током програма.

Чак ни стручњаци у одбрамбеној индустрији нису сигурни да је авион вредео колико је уложено у трошкове од његовог развоја. „Ниједној другој летелици тај ниво технолошког напретка није заједнички уграђен у јединствену платформу. Да ли вреди новца - добро, вреди ризика, а исплатила се великим развитком домаћег тржишта“,  рекао је Џон Снелер, шеф авијације Џејнс Информационе Групе која се фокусира на одбрану у интервју за Нешнл Интерест.

Магазин је истовремено напоменуо да упркос чињеници да је Ф-35 технолошки напредни авион који може да испуни улоге неколико летелица, чак и након изласка и даље има техничке недостатке, закључено према бројним извјештајима из других медија, то није нешто што би се могло очекивати од ратног авиона од 80 милиона долара.

Међу пријављеним проблемима су софтверске грешке, проблеми с тежином млазнице, капацитетом горива (као резултат оперативног растојања лета) и кварови топова.

Нешн Интерест признаје да су многи од ових проблема наводно разрешени, али сумирали су да још увек остаје питање да ли је Ф-35 „заиста најбољи од најбољих, или само скупи летећи лимун“.

Како је Исламска Држава погодила америчку базу сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА