Најновије

ШТА ЈЕ СЕКСУАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА? Ево прилике да откријете да ли је поседујете!

Кажемо интелигенција, мислимо – памет. И обично аутоматски искључујемо њену повезаност са емоцијама, а још мање са се*сом. Међутим, мање знамо или знамо, али заборављамо да је једна од важних „подкастова“ интелигенције, уз социјалну и емоционалну, се*суална. И далеко је од баналног свођења на страст, узбудљивост и хедонизам, већ је све то заједно и још много више. Шта се тачно подразумева под се*суалном интелигенцијом? Колико је она појам о којем најмање мислимо, разговарамо, освешћујемо га, али је заправо врло важан?

Илустрација (Фото: принтскрин)

Леонора Павлица, клинички психолог и конструктивистички психотерапеут помаже нам да расветлимо ову тему.

– Већина људи полази од уверења да је се*с нагон, да се одиграва инстинктивно, према неком унапред датом програму, па о томе није потребно размишљати – каже саговорница „Живота плус“. – Слично и још површније мисле о се*суалној интелигенцији – да је она измишљен појам, покушај психологизовања нашег целокупног животног простора и слично. Међутим, сматрам да је он, шта год био, конструкција или чињеница, веома практичан и да може да помогне људима да више уживају у својој се*суалности. Он нас подсећа да одемо даље, иза физичког, иза простих телесних размена, и запазимо да се у се*суалном чину размењујемо и духовно и емотивно. То је чин блискости, узајамности, поверења, а не биолошке нужде. Веће су шансе да уживамо и доживимо потпуније задовољство, ако се се*сом бавимо на се*суално интелигентан начин.

Која је њена најпрецизнија дефиниција и зашто је важно да је будемо свесни?

– Иако нам је свима биолошки дата могућност да се*суално општимо, видимо да људи ову потребу испуњавају веома разнолико. Неки то чине на агресиван начин, неки је негирају и поричу, неки на хедонистички, затим романтичан, или пак имају мазохистички одговор. Признаћете, опција је много. Шта би од свега тога могао бити репрезент се*суално интелигентног приступа се*су? Активно се бавити својим се*суалним животом (не само у техничком, већ и психолошком смислу), ослушкивати своје потребе као и своје тело, комуницирати са њим, односно знати шта му и када прија, као и на који начин жели да буде задовољено. Надаље, бити свестан своје телесне шеме и реалистичан у погледу процене тога колико си се*суално пожељан, умети на цивилизован начин да исканалишеш своје потребе, имати контролу, самодисциплину и способност одлагања задовољства (наравно не у недоглед), развијати емпатију, разумевање и сензитивност за потребе другог, ослушкивати шта њему прија, отворено комуницирати о својим се*суалним потребама, као и о ономе што нам не прија.

Колико (не)грешимо када мислимо да је она урођена?

– Се*суалност, односно се*суална енергија, као нагон за продужењем врсте, је оно што је урођено. Се*суална интелигенција је нешто друго; она је покушај да се овај базични нагон социјализује, да му се наметну неки оквири, стандарди и очекивања. Она се са годинама развија, како кроз искуство, тако и кроз активни напор да боље упознамо сопствене и се*суалне навике партнера. Без социјализације се*са овај чин би био крајње анималан, не нужно лош, али неартикулисан и недовољно дубок, јер у таквој размени нису створени услови за емоционално зближавање и интиму.

Која је очигледна разлика између се*суално интелигентних и неинтелигентних људи?

– Људи са високом се*суалном интелигенцијом су отворени за истраживање сопствене се*суалности, знају шта им је угодно, а шта не, умеју да искомуницирају и да контролишу своје потребе. Такође, воде рачуна о потребама партнера и гледају да се се*суална енергија размењује на обострано задовољство. Насупрот њима, се*суално неинтелигентан човек ће увек бити роб својих ригидних стратегија освајања, глув приликом ослушкивања туђих потреба, без такта да осети границу у контакту коју ће зато често нарушавати својим навалентним понашањем. Дакле, без емпатије за другог и без саморефлексије за властите се*суалне поступке. Он делује егоистично, јер је константно током се*суалне интеракције заокупљен тиме како изгледа, како се његовом партнеру чини његово тело и да ли сам чин одиграва довољно добро.

Да ли смо ми као друштво и даље затворени за ову тему?

– О њој је већ много писано и причано у медијима, али реакције друштва нису благонаклоне. Углавном сам појам налази на осуду и прозиван је квазинаучним, а претпостављам да је то тако, јер имплицира свесно, активно улагање напора да се се*суална интелигенција развија с годинама. Људи се на нашим просторима већ исувише троше на другим местима и често имају доживљај да је чак уложени труд јалов, па се чини да им развијање се*суалне интелигенције приде, није ни на крај памети. Се*суалност се узима као област за растерећење, као вентил, а не као још једна у низу на којој треба радити. Отпор је због описаног велики, а где је отпор ту је и немогућност дубљег разумевања овог појма, као и предности које у пракси могу проистећи. Нашем човеку је лакше да оспори легитимитет самог појма, јер тако троши мање времена и енергије.

У каквој је „спрези“ она са емоционалном интелигенцијом?

– Висока емоционална интелигенција повећава шансу да будемо и се*суално интелигентни. Штавише, неке вештине прве су директни предуслови друге, као што су, рецимо, емпатија, сензибилност, самоконтрола, емоционална стабилност, интроспекција, комуникабилност.

Орално га задовољавала у парку за време полицијског часа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА