Најновије

ХРВАТСКА ПРЕДСЕДАВАЛА ЛОШИЈЕ ОД ОЧЕКИВАНОГ: Прави тренутак да на чело дође земља попут Немачке

С обзиром на то да је хрватско председавање Европском унијом било лошије од очекиваног, а да ће наредне године председавање преузети мале земље, Португал и Словенија, можда је прави тренутак што на њено чело у јулу долази моћна земља попут Немачке, која је ефикасна и има репутацију, пише европски портал Политико.

Европска Унија (Фото: Pixabay)

Портал, наиме, констатује да ће Немачка преузети председавање ЕУ у тренутку када се она суочава с највећом кризом у историји свог постојања, преноси Тањуг.

Немачка, водећа европска економија, председвање ЕУ преузеће 1. јула, за које је, кажу, Берлин припрема план - између осталог, прелазак на зеленију економију, јачање дигитализације, реформу миграционе политике и редефинисање односа ЕУ с Великом Британијом и Кином.

Тако је, напомињу, било пре него што се пандемија корона вируса увукла ЕУ у незапамћену јавну здравствену и економску кризу.

Већина стручњака сада предвиђа, да ће мере затварања и вероватно дуготрајне рестрикције у трговини, туризму и транспорту увелико засенити претходне рецесије, укључујући и финансијску кризу 2008/2009.

Иако Немци свој званични програм председавања Саветом ЕУ неће објавити пре јуна, Берлин је већ зацртао четири категорије приоритета.

Прво, јесте непосредно управљање кризом и економски опоравак, који укључује осетљиву борбу између севера и југа око исправних финансијских одговора на кризу.

Друго су, кажу, теме које не могу да се одлажу, као што је дугорочни буџет ЕУ, риболовне квоте које истичу крајем године и преговори о будућим односима ЕУ с Великом Британијом, који би могли ескалирати ове јесени зато што Лондон одбија да затражи поружење тренутног прелазног периоди који се завршава крајем године.

Као треће наводе категорију која укључује кључне приоритете који су постојали пре кризе, као што су Европски зелени план, индустријска стратегија, дигитализација и реформа заједничког система азила.

Најзад, као четврта се наводи категорија са темама које вероватно више неће имати пуну пажњу.

Која ће то питања бити, још увек се расправља, а није тајна да је та тема довела до свђе међу политичарима И министарствима не само у Берлину, већ и у ЕУ.

Међутим, постоји ризик да амбиције Берлина буду угрожене практичним и логистичким проблемима узрокованим пандемијом.

Тренутачно, кажу, због социјалног дистанцирања и других ограничења у свету, ЕУ одржава само око 10 посто уобичајених састанака, изјавио је један званичник Савета И додао да би немачко председавање могло да повећа тај темпо на 30 одсто.

Тачи и ДСК оптужени да раде по уставу Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА