Најновије

Министар одбране објашњава грађанима да се лече бесплатно - од својих пара

Ниједан пацијент оболео од коронавируса није платио хлорокин нити било коју другу медицинску услугу, поручио је министар одбране Александар Вулин, наводећи да здравство не би функционисало без реформи које је спровео садашњи председник Србије Александар Вучић. Тиме је Вулин, сматрају стручњаци, по ко зна који пут новац који грађани издвајају кроз порез офарбао страначким бојама.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Некада шеф Канцеларије за Косово, па министар за рад, тренутно задужен за одбрану, Александар Вулин у званичним саопштењима коментарише и здравство. Поносан је, каже, на чињеницу да српске болнице пацијентима нису наплатиле ниједан лек у терапији против Ковида 19.

"Да ли имаш симптоме? Ако имаш, лечиш се као најбогатији човек на свету. То нема ни у најбогатијој земљи на свету. У Америци сахрањују људе у масовним гробницама ако немају да плате. У овој Србији, оваквој, сиромашној али све бољој, нико није сахрањен у масовној гробници, нити остао без лека, без кревета или респиратора", навео је министар одбране.

Министар бесплатне лекове представља као привилегију, али не говори о томе да они заправо - нису бесплатни, поручује уредница портала Нова економија.

"Грађани Србије редовно плаћају порезе и део тог новца иде у Фонд за здравствено осигурање, те у том смислу услуга коју здравствени систем пружа зараженим и оболелим од коронавируса не представља никакву привилегију нити милост ове власти према грађанима", подсећа Ивана Павловић, уредница портала Нова економија.

Србија је по издвајањима за здравство изнад просека Европске уније, јер издваја око десет одсто буџета за ту намену. То је, каже Павловић, лепо видети на папиру, али реалност је другачија.

"Међутим, када томе додамо информацију да 40 одсто расхода за здравство грађани Србије дотирају сами, из свог џепа, то вам говори о томе колико је здравствени систем неефикасан и колико грађани не могу да добију услугу у државним здравственим институцијама и приморани су да ту услугу потраже негде другде", додаје саговорница.

Вулинова изјава, каже, није први пут да српски званичници искривљују појам бесплатног здравства. Подсећа да је владајућа странка у више наврата организовала прегледе, користећи опрему јавних установа, и рекламирајући их као уступак.

Американци нуде помоћ Асаду и Русима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА