Најновије

ПРЕОКРЕТ НА ПОМОЛУ?! Американци нуде помоћ Асаду и Русима!

САД су понудиле да сарађују са Русијом како би помогле "Асадовој нестручној војсци" у рату против ИД.

Асад (Фото: САНА)

Амерички специјални изасланик за Сирију, Џејмс Џефри, изјавио је током недеље да је Америка понудила сарадњу са Русијом у борби против Исламске државе на истоку провинције Хомс.

- Једна од последица јесте усредсређеност на Идлиб од онога што је остало од Асадове неспособне војске, то је да је остало мало снага да се носе са ИД-ом на југозападу у пустињи Бадија - рекао је Џефри током видео-конференције Атлантског савета.

- Видели смо да се ИД ту рађа, нападајући чак и градове и бар на кратко задржавајући територију. То мора престати. Понудили смо да сарађујемо са Русима по овом питању, али све док је фокус на Идлибу то је још једна последица - наставио је.

Џефри је упозорио да, иако је владина офанзива у Идлибу заустављена "за сада", могућност да би се брзо могла наставити "и даље јесте опасност".

- Идлиб је у овом тренутку постао једини сукоб у Сирији. Ово је питање пред нама: да ли ће сиријска влада наставити ову офанзиву, постићи војну победу или смо у тачки која држи примирје и можемо ли прећи на политичко решење сукоба?

Џефријеви коментари о томе да се ИД "укоренио" у источном Хомсу углавном су преувеличани, јер терористи врше нападе, али нису преузели ниједну област.

Током последњег великог напада Исламске државе у региону Бадија ал-Шам у Хомсу, они су извели неколико напада и успели да приморају владине снаге да обуставе операције на гасним пољима Шаиер и Хајан због безбедносних ризика.

Међутим, ИД није освојио ове области, упркос тврдњама које су проширили проопозициони медији.

Слично Сиријским демократским снагама које подржавају САД и ирачка војска, сиријска војска свакодневно спроводи операције чишћења у непрегледном пустињском региону, близу ирачке границе.

ИД је успео да успостави неколико ћелија широм провинција Деир ез Зор, Ал-Хасака, Ал-Анбар (Ирак), Нинева (Ирак), Хомс и Ал-Рака, због чега је било веома тешко уклонити присуство ове терористичке групе у Сирији и Ираку.

Сиријска војска гази џихадисте по Идлибу! Свим снагама засули непријатеља! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА