Најновије

ПРВИ СРПСКИ БАЛКОНСКИ РАТ: Осим што је неравноправан, ствара и тензије

Сукоб грађана који протестују лупањем у шерпе сваке вечери и оних који им одговарају паљењем бакљи и пуштањем звучних порука са кровова зграда - на ивици је кулминације. У Београду су на Карабурми станари спречили групу људи да уђу у њихову зграду и оду на кров где су планирали бакљаду. У Новом Саду је од појединих управника зграда тражено да пусте људе на кров. Политички коментатори и новинари упозоравају да очигледна изборна кампања у време ванредног стања може довести до трагичних последица, јер су страсти узавреле.

Ватромет са зграде Србија Гаса (Фото: Принтскрин)

Када прође неспорни и свима драги аплауз за медицинаре, узимају се шерпе и лонци у руке и почиње "Први српски балконски рат". Међутим, не води се у равноправним условима. Јер док једни имају само своје терасе, пиштаљке и шерпе, друга екипа има бакље и осваја кровове зграда. Све са спремним појачалима и звучницима.

У Новом Саду, управник зграде у Булевару ослобођења 145, објаснио је след догађаја...

"Јуче у послеподневним часовима сам примио позив од човека који се представио испред Месне заједнице којој припадамо и затражио од мене као управника стамбене заједнице да обезбедним излаз на кров и струјно напајање, како би се могли поставити звучници, уз образложење да Нови Сад и Београд организују акцију "релаксације људи у овим тешким временима" и да ће пуштати лаке ноте ("На лепом плавом Дунаву" и слично) у трајању од пет до седам минута од 20.30 и то у наредна три дана.... Када сам чуо шта се заправо пушта са разгласа одмах ми је било јасно да сам изманипулисан на најгори начин", навео је управник Флоријан Балаж.

У Улици Маријане Грегоран у Београду, станари једне зграде успели су да одбране свој улаз. Како су објаснили за Н1, екипа од неколико младих људи отишла је на кров њихове зграде са опремом и дроном.

Само неколико сати раније, посланик Српске напредне странке Владимир Орлић је на питање тврдио је да у 20.30 заправо сами станари излазе на кровове и дају подршку Влади Србије палећи бакље: "Ја сам само видео поруке на друштвеним мрежама где људи са својих балкона и са кровова зграда поручивали: Ђиласе, лопове. Врати паре".

Да ли ти грађани и живе ту где су се окупљали?

Орлић: А ко су ти грађани?

Ја вас питам ко су ти људи?

Орлић: Чекајте, јел ви знате да они не живе ту?

Ко онда живи у згради Србијагаса на којој је, како се види на овом снимку, такође направљен ватромет? Момке са бакљама полиција је легитимисала и пустила јер они, како је речено новинарима, имају дозволе за кретање после почетка забране кретања.

Како је то могуће, пита и народни посланик Ненад Чанак у посланичком питању за министарку правде и министра полиције.

"Колико је идентификованих учесника координиране акције паљења бакљи на крововима зграда 29. априла 2020. године за време полицијског часа у Београду, Новом Саду, Земуну, Панчеву и Нишу? Да ли је тачно да су у питању припадници навијачких група и којих", упитао је и Чанак.

Између осталог, Чанак посећа и да Закон о јавном реду и миру предвиђа да за паљење пиротехничких средстава следи казна од 50 до 100 хиљада динара.

У Новом Саду се гласна музика чула и са недовршене зграде Галенс, а одговор је стигао са Лимана - звук оваца са разгласа.

Овакав протест, каже колумнисткиња листа Данас Сафета Бишевац показује да је Србија земља у којој су изненађења увек могућа.

"Ја претпостављам да су протести који се чују у 20.05 веома изнервирали и Александра Вучића и Српску напредну странку и они су брже боље одговорили на свој начин. Чини ми се да нису ипак оригинални. Ако су одговор само бакље то није ништа посебно. Брине ме ипак што све то може да доведе до сукоба на микроплану да направи некакав сукоб са озбиљним последицама међу грађанима", наводи Бишевац.

Новинарка Јелка Јовановић каже да је једна тешка ситуација за друштво и грађане претворена и сведена на политичку борбу.

"Очигледно је да је предизборна кампања, која је прекинута формално увођењем ванредног стања пре скоро осам недеља, сада настављена у пуном интензитету. Оно што јесте велики проблем јесте то директно супротстављање две групе грађана једних према другима и то на начин који заиста није примерен ни у временима која нису ванредна", наводи Јовановићева.

Неколико светских медија, међу којима су амерички Њујорк тајмс и британски Гардијан, пренело је вест агенције Ројтерс о протесту прављењем буке са тераса и прозора у српским градовима, у којој се наводи да грађани на тај начин изражавају незадовољство политикама председника Александра Вучића и његовом странком.

За кога више не постоји Вучићев полицијски час, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА