Најновије

САД РАЗВИЈА НОВЕ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНУ! Моћи ће да се открију оболели и пре него што постану заразни

Научници који раде за америчку војску дизајнирали су нови тест на Kовид-19 који би потенцијално могао да идентификује преноснике пре него што постану заразни и шире болест, сазнаје "Гардијан".

Корона вирус, заштитна маска (Фото: Pixabay)

Координатори пројекта надају се да ће тестом заснованим на крви моћи да открије присуство вируса већ 24 сата након инфекције - пре него што људи покаже симптоме и неколико дана пре него што се сматра да је носилац способан да га шири на друге људи.

То је такође око четири дана пре него што тренутни тестови могу да открију вирус. Тест је настао из пројекта који је основала америчка Војна агенција за напредна истраживања у области одбране (Дарпа), а који је имао за циљ брзу дијагнозу заразних хемикалија или хемијских ратова. Истраживање је убрзано када је избила пандемија, а очекује се да ће нови тест бити предложен за одобрење за хитну употребу (ЕУА) од стране америчке Управе за храну и лекове (ФДА) у року од недељу дана.

Иако би преинфективно откривање побољшало ефикасност програма тестирања и праћења, док владе широм света ублажавају затварање, Дарпа је упозорила да мора да сачека док се не добије одобрење ФДА и да се тест може применити у пракси ради доказа о томе колико рано тест може да препозна вирус.

- Циљ истраживања је развити и потврдити рани дијагностички тест реакције крви домаћина на Ковид. Будући да се имуни одговор на инфекцију развија одмах након контакта, очекује се да ће тест пружити дијагнозу Ковид инфекције раније - рекао је проф Стјуарт Силфон, који води истраживачки тим у болници "Маунт Синај" у Њујорку.

Сараднички тимови са медицинских школа на "Маунт Синај", Универзитетима Дјук и Принстон требало би да објаве истарживања која стоје иза развоја тестова ускоро чиме ће научници широм света испробати сличне методе.

Полиција у Индији приводи људе у возила са зараженима корона вирусом? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА