Најновије

ШТА ЋЕ НА ОВО РЕЋИ СТРУКА? Вучић апсолутно сигуран: Бићемо први у Европи по стопи раста (ВИДЕО)

“Апсолутно сам сигуран да ће Србија ове године по стопи раста бити прва земља у Европи”, поручио је председник Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Он је додао да је Србија у последњих неколико година била међу првих пет земаља по стопи раста.

"Ове године бићемо први. За то су заслужни грађани, који су 2014/15/16. пролазили кроз тешке мере", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је Србија економски, ову кризу дочекала чврсто на ногама, да ћемо наставити тим темпом, и бити и једна од најбољих земаља у целом свету.

Навео је да прве процене показују да ће Француска у првом кварталу забележити минус 5,2 одсто раста, Шпанија минус 4,1 одсто, Италија минус 4,8 одсто, а Србија плус пет одсто раста.

Како је рекао, уколико бисмо успели да сачувамо земљу од евентуалног новог таласа епидемије, ако се сви буду понашали озбиљно и одговорно, сигурно нећемо имати негативан раст ове године, што ће, каже, бити гаранција да ћемо бити најуспешнији у целој Европи.

"Структурно добро стојимо и са свим економским мерама, верујем да ћемо много моћи да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да верује да Србија и други квартал може да заврши без минуса, или са минималним минусом у привредном расту, иако су, подсетио је, процене ишло и на минус седам или минус осам одсто.

Огромна захвалност кинеским лекарима, видели смо да нисмо сами

Председник Србије Александар Вучић изразио је огромну захвалност лекарском тиму кинеских стручњака, који су шест недеља провели у Србији и пружили велику помоћ нашој земљи у борби против коронавируса, и епидемиолошку, али и психолошку, јер смо, како каже, видели да нисмо сами.

Кина и Србија су не само партнери у заједничкој борби против вируса ковид19, већ ће бити партнери и на путу економског опоравка, поручила је амбасадорка Кине у Београду Чен Бо.

Александар Вучић је рекао је да су кинески лекари шест недеља у Србији. 

"Ни у једној другој земљи нису толико остали", приметио је Вучић обраћајући се након састанка са кинеским лекарима и амбасадорком Кине Чен Бо.

Председник је указао да су нам кинески лекари много помогли знањем, искуством, саветима, али су, каже, показали и невероватну марљивост и изузетну посвеченост.

Били су, каже, у готово свим градовима, два пута у Нишу, кад год је тамо била кризна ситуација, тражили како да се поправе мере, да се болнице дезинфикују, побољша дисциплина.

"Без породица су већ шест недеља да би помогли Србији", нагласио је Вучић.

Додао је да су нам помогли и у психолошком смислу, јер су грађани Србије видели да нису сами.

Навео је и да ће три лекара остати у Србији, док се три враћају у Кину, али ће још три доћи из те земље.

Око 9. маја крећу два воза из Кине са медицинском опремом 

Вучић је најавио да ће у Србију у наредном периоду, стићи два воза из Кине, са различитом робом и опремом.

"Поносан сам што сам током ове кризе разговарао са председником Кине Си Ђинпингом", рекао је Вучић.

"Очекујемо два воза, од по 40 вагона, да ускоро, око 9. маја, крену из Кине и да за 20-ак дана дођу у Србију са робом и опремом, медицинском, али и по ранијим уговорима из других области", истакао је председник.

Подсетио је да је кинеска влада Србији омогућила набавку опреме под повољним ценама, клиничке респираторе и друго, те подсетио да без помоћи Кине, не бисмо могли овако да се боримо против ковида 19.

"То је за нас у том тренутку био спас и нецхемо то заборавити", нагласио је Вучић.

Чен Бо: Кина и Србија биће партнери и у економском опоравку 

“Кина и Србија су не само партнери у заједничкој борби против вируса ковид19, већ ће бити партнери и на путу економског опоравка”, поручила је амбасадорка Кине у Београду Чен Бо.

"Кинеска страна је после разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучић, одлучила да још једном продужи боравак кинеских лекара у Србији", рекла је Чен и додала да ће се они и даље заједно са пријатељима у Србији и колегама борити против вируса.

Честитала је грађанима Србије и рекла да се две земље под руководством двојице председника боре раме уз раме против ковида 19, као и да они ових данас одржавају интензивну комуникацију.

Како је навела, двојица председника су у више наврата разменили писма и обавили телефонске разговоре.

"Обе стране се међусобно подржавају и помажу једна другој", нагласила је амбасадорка.

Додаје да је радује што у Србији има све мање позитивних случајева на вирус, као и да је група кинеских медицинских стручњака, која је стигла у Србију 21. марта деслило искуство са српским колегама како би се епидемија ставила под контролу и лечили оболели.

"Хвала српској страни, Влади Србије и председнику Вучићу на поверењу", поручила је амабасадорка Кине.

Напоменула је да кинеска предузећа активно учествују у сарадњи две земље у борби против вируса истакла да је заједничка изградња лабораторија "Ватрено око" одличан пример, пошто ће са њима бити значајно повећан капацитет за тестирање, а створена је и нова могућност за даљу сарадњу.

"Данас сам разменила мишљење са Вучићем о билатералним односима две земље у области инфраструктре, туризма, иновација и трговине. Разменили смо мишљење и о томе како се повезује наша билатерална сарадња у оквиру иницијативе Појас и пута и механизма 17 плус 1, као и о економском опоравку".

Уверена је да ће Кина и Србија бити партнери и на путу економског опоравка.

Додала је да је данас празник и у Кини и Србији и честитала грађанима празник.

Помагали и у покретању лабораторије "Ватрено око"

Састанку са кинеским лекарима присуствовао је и министар одбране Александар Вулин.

Шест најеминентнијих кинеских експерата који су се у Вухану борили против заразне коронавирусом стигли су у Србију 21. марта, када је из Кине допремљен и први контигент медицинског материјала и опреме.

Кинески стручњаци су током боравка у Србији обилазили ковид болнице широм земље и српским колегама преносили своја искуства у превенцији и сузбијану епидемије, а помагали су и у покретању лабораторије "Ватрено око" у Клиничком центру Србије, која је донација Кине.

Члан тима кинеских стручњака за борбу против корона вируса Гуо Јубјао рекао је раније за Танјуг да му је задовољство што је део тима који је кинеска влада послала у Србију и истакао да су у сваком граду и институцији српски лекари били спремни на сарадњу и размену искустава.

"Прихваћени су сви наши предлози, укључујући формирање привремених болница и начин лечења тешких пацијената оболелих од корона вируса, коришћење заштитне опреме за медицинске раднике. Сваки пут смо наишли на позитиван одзив колега и мере су спроводене како треба", навео је Гуо.

Вучић: Досад најмања зараженост, око 3 одсто

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да данас, према резултатима тестирања, имамо најнижу зараженост - од око три одсто.

Вучић је рекао да очекује да ће то потврдити и кризни штаб те нагласио да би резултати били много бољи да није било Геронтолошког центра у Нишу, из којег већ има 43 умрлих.

Указао је да на основу узорка од 4.000 тестираних може да каже да имамо најмању зараженост од почетка епидемије, која износи три одсто.

“То су резултати свих мера које су предузимане, на које се неки људи љуте. Важно је што данашњи дан обележавамо у карантину. Баш нам је тај дан веома потребан, и потребно је још мало дисциплине", рекао је Вучић.

Према његовим речима, сви бројеви по градовима су добри.

"Ниш се опоравио драматично и Београд је бољи него јуче. Нови Сад има фантастичне резултате већ десет дана. У Крагујевцу су углавном веома добри, иако је јуче било мањег искакања”, објаснио је Вучић.

Захвалио се представницима пекиншког генетском институту, ГДИ, указујући да су то млади људи, који су у Вухану радили у лабораторијама.

Захвалио се и свима који су нам донирали најсавременију лабораторију “Ватрено око”, најсавременију не само у региону, већ целој источној Европи.

Најавио је да ће Србија наставити са великим бројем тестова, јер не жели да крије број инфицираних и умрлих од корона вируса, као неки други.

“Ми ћемо да лечимо, а не да дозволимо да људи умиру”, казао је Вучић.

Истакао је да је са кинеским партнерима разговарао и о дигитализацији нашег здравственог система и да је намера да се направи и најсавременија лабораторија за истраживање у Европи.

У тој лабораторији, како је објаснио, моћи ће да се анализира мутација вируса.

Рекао је да је циљ да будемо водећи међу земљама Европе у сфери лабораторијског истраживања.

Најавио је да ће ускоро и у Нишу бити успостављена модерна лабораторија за исток Србије.

Прочитајте ОВДЕ драматично упозорење српског геополитичара.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА