Најновије

"У ПОСЛЕДЊИХ 48 САТИ ИМАМО ПОРАСТ ОБОЛЕЛИХ" Доктор Стевановић упозорио: Далеко смо од приче да је епидемији крај

Када ћемо коначно савладати корона вирус и колико је битна лична одговорност грађана у овом тренутку, говорио је директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије доцент др Горан Стевановић.

Доцент др Горан Стевановић (Фото: Јутјуб)

- Ситуација је релативно мирна, међутим у последњих 48 сати имамо лагани пораст оболелих. Од 80 болесника на Инфективној клиници срећом само троје људи је на респиратору. На интензивној нези налази се 8 болесника у врло озбиљном стању, неки су на кисеоничкој потпори, а неки на инвазивној вентилацији - рекао је Стевановић.

Он је нагласио да смо далеко од приче да се епидемија завршила, али и да ћемо за неколико дана видети како се показала наша самоодговорност.

На питање због чега је дошло до размимоилажења размишљања о полицијском часу за првомајске празнике између стручњака у Кризном штабу, јер је управо Стевановић тражио да се уведу још рестриктивније мере, он објашњава да је то због тога јер клиничари увек виде најгору страну епидемије.

- Размимоилажење може да постоји, зато треба имати већи број стручњака, ми клиничари увек видимо шта је најтежа последица епидемије и сасвим је нормално да су клиничари увек опрезнији. Опет ту су епидемиолози који су школованији и стручнији да се боре против епидемије - додао је Стевановић.

Каже да уколико дође до претераног опуштања мислећи да смо завршили посао, засигурно ће то резултовати повећаном броју оболелих.

- Попуштање мера не значи да смо завршили са епидемијом. Надамо се да је већина наше популације схватила колико је ово озбиљно - додао је Стевановић.

Он наглашава да су кинески лекару који су били у посети Србији, закључили да смо се од самог почетка добро носили са овом епидемијом, да смо све време успели да будемо за један корак испред епидемије, што је јако важно за њено сузбијање.

- Као инфектолог ја верујем свакако да као и свака болест за коју нема вакцине увек може да се врати, али исто тако верујем у наше грађане и њихову одговорност. Мислим да су довољно сцена видела, да су добро обавештени и да ће се понашати онако како треба,а да немамо претерани број оболелих - рекао је Стевановић.

Да ли је снага вруса опала

- О снази вируса можемо причати тек када цела ова прича прође. Оно што је чињеница већи је број болесника са лакшом клиничком сликом. Битно је да нам се људи јаве на време са благим симптомима како бисмо могли да реагујемо на време - каже он.

Стевановић додаје да је још рано размишљати о томе да ли вирус може да се врати на јесен, а да сада треба размишљати о томе како да завршимо са тренутном ситуацијом.

Прочитајте ОВДЕ на шта је упозорио српски геополитичар.

Извор: ТВ Прва/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА