Најновије

ЕКОНОМСКИ АНАЛИТИЧАР ЗАКЉУЧИО: Србијом ће владати беспарица и криза! Мањак робе и купаца, неће се скоро нормализовати!

Упркос томе што, према речима стручњака, епидемија коронавируса јењава, продавнице и супермаркети широм Београда и Србије немају ни приближно онај промет који су имали пре увођења ванредног стања. Стиче се утисак да нема довољно ни робе у понуди, а и врло је мало купаца, што довољно говори о беспарици са којом се становништво суочило.

Економски аналитичар Љубомир Маџар (Фото: Јутјуб)

У претходних месец и по док је трајао удар епидемије, сведоци смо били тога да је велики број грађана Србије остао без посла, упркос такозваним молбама државног врха да се радници не отпуштају, иако они који воде државу ништа конкретно у том моменту нису учинили како би то спречили.   

Према речима економског аналитичара Љубомира Маџара, то се одразило не само на "дебљину новчаника" и потрошачке могућности, већ и на целокупну економску и тржишну ситуацију.

Народ је у беспарици јер је велики број људи остао без посла, а неки су пали на минималац. Они који имају свој бизнис добрим делом су остали без уобичајене зараде. Фризери су, рецимо, остали без муштерија и то траје већ скоро два месеца. Народ је неликвидан, што би се рекло. Нормално је да се то осети и у супермаркетима. Када буде долазило до опоравка, то ће све ићи постепено корак по корак, јер се не може преко ноћи вратити на оно што је било пре епидемије. Није само поремећена тражња јер је народ упао у беспарицу, већ и понуда. Неки делови производње престали су да раде, неки ланци снабдевања су се пореметили - рекао је Маџар.

Према његовим речима, имамо шок и на страни понуде и тражње. Самим тим, биће мање робе, а и купаца.

- Рестрикција је и на страни понуде и на страни тражње, тако да ће народ морати да претрпи један прелазни период враћања ка нормали. Требаће времена да се то усклади и да се вратимо на време у ком ћемо заборавити да је епидемија постојала. Свакако ће све ово осетити они који имају мала примања и који живе без икога. Биће угрожени и после епидемије, као што су угрожени и сада све време док ово траје - казао је он.

Председник Александар Вучић данима најављује како ће Србија након свега овога бити једна од водећих економија у Европи, са највећим БДП растом, а и примањима. Према мишљењу Маџара, то се свакако неће догодити, а једино је у овој ситуацији добро то што не би требало да буде отпуштања радника.

Верујем да је до сада већ отпуштено оно што је имало да се отпусти. Најдраматичније је било за време епидемије када су отпуштања била прилично масовна, као и смањење плата. Сад када крене некакав опоравак, мислим да то неће подстицати отпуштања, а надам се да ће бити мало и обнове запослености, јер производња не може да се опоравља, а да се паралелно са њом не опоравља и запосленост. У сваком случају опоравак ће дуго трајати - закључио је он.

Вучић се излануо да ће такозвано Косово добити независност на целој територији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА