Најновије

ПУТИН ШАЉЕ ВАКЦИНУ ЗА СРБИЈУ: Наша држава ће бити прва земља у Европи којој ће Русија послати цепиво

Србија ће бити међу првим земљама у Европи која ће добити руску вакцину против коронавируса, а која се тренутно налази у завршној фази испитивања и ускоро улази у масовну производњу.

Илустрација (Фото: pixabay. com/ Правда)

Ову важну вест председнику Србије Александру Вучићу пренео је данас амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко. Руски дипломата јуче је на састанку у Председништву Србије детаљно известио Вучића о свим детаљима и фазама израде руског цепива против ковида-19.

Рачунамо на Москву

Амбасадор Боцан-Харченко пренео је важну поруку председника Владимира Владимировича Путина да наша земља може да рачуна на помоћ Русије у борби против короне, што је потврђено и у званичном саопштењу из Вучићевог кабинета издатом непосредно после састанка.

- Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о резултатима борбе против заразне болести ковид-19 у двема земљама. Амбасадор Боцан-Харченко обавестио је председника Вучића о напредку који стручњаци у Русији остварују у развоју вакцине против коронавируса, а која ће да буде доступна и грађанима Србије. Двојица саговорника су се сагласиле да без одговарајуће вакцине човечанство неће надвладати ову заразну болест - наводи се у саопштењу.

Русија је 11. августа постала прва земља која је званично регистровала вакцину против коронавируса, Вакцина носи назив "Спутњик В", а развио ју је Истраживачки центар Гамалеј.

Како је јуче званично саопштио директор Руског фонда за директна улагања Кирил Димитријев, већ крајем овог или почетком следећег месеца вакцина би могла да уђе у масовну употребу, најпре у Русији, а онда и на Блиском истоку.

Поменута вакцина тестирана је и у Белорусији, а покренута су и испитивања на људима и у Уједињеним Арапским Емиратима, док се очекује да у блиској будућности испитивања започну и у Венецуели.

Председник Србије Александар Вучић навео је раније да наша земља води интензивне разговоре са неколико земаља о набављању вакцие и да ће бити међу првима у Европи која ће набавити лек када се он буде појавио.

Како је истакао, доза вакцине ће коштати између 20 и 30 долара, али ће се потрудити да вакцина буде бесплатна за наше грађане.

Да ли нас Кризни штаб данима лаже или превентивно плаши прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА