Најновије

РУСКИ БОДЕЖ КОЈИ СЕЧЕ СВЕ: Хиперзвучна ракета Кинжал тестирана са стратешког бомбардера дугог домета Ту-22М3М (ФОТО/ВИДЕО)

Хиперсонична ракета Кинжал је тестирана лансирањем са стратешког бомбардера дугог домета Ту-22М3М.

Ту-22М3М (Фото: mil.ru)

Као део рада на стварању и тестирању напредног ваздухопловног оружја намењеног копненим и евентуално морским површинским циљевима, тестирана је  хиперсонична ракета Кинжал из модернизованог надзвучног носача бомби Тупољев Ту-22М3М.

Кинжал (Фото: southfront.org)

То је известио извор руске новинске агенције ТАСС у војно-индустријском комплексу.

„Недавно је на Ту-22М3 тестиран нови хиперсонични производ. Ракета ће бити део наоружања надограђеног Ту-22М3М заједно с низом других најновијих ваздухопловних оружја “, казао је извор ТАСС-а.

Извор није посебно рекао који је нови „хиперсонични производ“ који је тестиран. Извор је напоменуо да су радови на новој ракети почели пре неколико година, а пројектил ракета требало би да буде завршен заједно са радом на модернизованом бомбардеру Ту-22М3М. Појаснио је да овај производ не припада ракетној линији Кс-32, напоменувши да је „потпуно другачији“. Није навео карактеристике. ТАСС такође није добио никакав званични коментар или потврду од Тупољева, који производи и одговоран је за модернизацију дуготрајних стратешких бомбардера.

Раније је руска одбрамбена индустрија развила две врсте хиперсоничних ракета авиона. Један од њих је Кинжал хиперсонична ваздушна ракета и користи се на ловцу МиГ-31К, може се убрзати и преко 10 маха и вероватно, створен је на основу ракетног система Искандер на тлу. Очекује се такође да ће бити опремљен на Ту-22М3.

Наводи се да је друга хиперзвучна ракета постављена за борбени авион Су-57 пете генерације и да би требало да буде постављена унутар њеног трупа. Име и карактеристике ракете нису познати.

Прототип унапређеног стратешког бомбардера дугог домета Ту-22М3М извео је први лет 28. децембра 2018. године.

Према ПЈСЦ Тупољев, ракетни носач има проширени борбени потенцијал. Бивши командант руских ваздухопловних снага Виктор Бондарев, шеф Одбора за одбрану и безбедност, раније је известио да ће Ту-22М3М, осим крстарећих ракета Кс-32, моћи да носи и хиперсоничне ракете.

Испод је видео снимак Ту-22М3М који се подиже у режиму запаљивих мотора:

Коју нову ракету је Иран тестирао, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА