Најновије

ХРВАТИ ЛИКУЈУ! "Циркус у Србији: Вучић прво терорисао грађане, па организовао велику корона-журку"

“Парламентатни избори у Србији требало би да се одрже 21. јуна, а судећи по јучерашњем уводу у предизборну кампању, може се очекивати циркус. Иначе, требало је да избори буду организовани у априлу, али су одложени због пандемије Ковида-19”, наводи хрватски медији.

Aлександар Вучић (Фото: Јутјуб)

Наиме, синоћ је пред Народном скупштином одржан скуп пар хиљада присталица Српске напредне странке (СНС) председника Србије Александра Вучића, који су тамо доведени да подрже штрајк глађу двоје посланика СНС-а, Александра Мартиновића и Сандре Божић.

Истовремено је пред Скупштином одржан и протест подршке опозиоционом посланику Двери Бошку Обрадовићу, који је такође штрајковао глађу.

Штрајк глађу власти против опозиције

Цео игроказ са штрајковима глађу започео је, пак, посланик Миладин Шеварлић, који на посао долази у народној ношњи и опанцима, али га је онда протестно прекинуо јер су, како је рекао, почели да штрајкују познатији посланици, па је он као "идејни творац штрајка глађу" пао у други план.

Шеварлић се за штрајк глађу одлучио због немогућности да придобије колеге у Скупштини за расправу о КиМ и "повредама целовитости Србије", а Обрадовић му се онда придружио са захтевом да се прекине изборни процес, те да започну преговори власти и опозиције.

И Вулин запретио да ће штрајковати глађу

СНС-овци су као објашњење за свој штрајк глађу понудили причу о томе да је на степеницама пред Скупштином нападнут посланик Маријан Ристичевић, па су тражили од надлежног тужилаштва да реагује на то. 

У позоришту, какво је српска политичка сцена није се лако снаћи, јер тешко је наћи неку државу света у којој власт штрајкује глађу због штрајка глади опозиције, а да ће ступити у штрајк глађу запретио је и министар одбране Александар Вулин, који се тиме по н-ти пут дисквалификовао за министарску функцију, јер министар обране сигурно има важнијег посла.

Притом је питање да ли је ико од четворо посланика заиста штрајковао глађу, јер су сви с времена на време са степеница испред Скупштине улазили у зграду у којој су могли без проблема нешто да поједу.

Дводневни политички игроказ је кулминирао већ споменутим организованим окупљањима присталица СНС-а и Двери.

Вучићево сулудо обраћање нацији

А где је у свему томе главни протагониста српске политичке сцене?

Председник Вучић је јуче у 20 сати заказао обраћање нацији, које је било преношено уживо на свим режимским телевизијама, у ком је покушавао да глуми неутралног државника, иако је било јасно да заправо почиње с предизборном кампањом. Од свега што је Вучић напричао вреди издвојити његову крајње неуверљиву тврдњу како ће он разговарати с Мартиновићем да прекине штрајк глађу, али не може да гарантује да ће у томе успети, као да ико још верује да се било шта што раде кадрови СНС-а догађа мимо Вучића.

Након Вучићевог излагања кренула су наручена новинарска питања, у којима су новинари Вучићу блиских медија већином нападали опозицију, али и сатиричаре који Вучића исмевају, док је он објашњавао да је све то крунски доказ како у Србији постоји потпуна слобода медија.

Главни епидемиолог: Последице окупљања очекујемо за седам до 10 дана

Сулудо окупљање пред Скупштином није могао да оправда ни Вучићев главни епидемиолог др Предраг Кон, који је досад хвалио председника Србије.

- Синоћње окупљање не може да прође без последица које се могу очекивати за седам до десет дана. Имам нулту толеранцију за масовна политичка окупљања. Не осећам се одговорним за неспровођење мера, за то је одговорна власт - рекао је Кон.

Хајрић: Власти су организовале протест пред Скупштином

Зашто су власти уопште дозволиле такво окупљање, и то након што су недељама тренирале строгоћу над грађанима Србије у пандемији коронавируса, која је далеко од краја.

- Власти су дозволиле протест пред Скупштином зато што су га оне и организовале - рекао је социолог и аналитичар Дарио Хајрић.

Вучићеве "невладине организације"

- Иза окупљања формално стоји "удружење младих", Владина невладина организација која СНС-у служи као врло провидан параван за прљавије послове, али чак је и председник Вучић признао да су у позивању и допремању статиста учествовали одбори његове странке. Разлог за протест је тај што председник није у стању да истрпи ни најмању критику, па попут школарца има тантруме којима скреће пажњу са опозиције на себе. Тако смо дошли у бизарну ситуацију да власт иде да демонстрира против опозиције. Ради то на свој уобичајени начин, имитирајући је чак и кад у томе нема никакве логике, не би ли обесмислила поступке опозиције. Не треба да нас чуди што су успут прекршене и мере које су званично још увек на снази, те правила која налаже здрав разум: Српска напредна странка је до сада више пута показала да су јој људски животи мање важни од сопственог рејтинга. На крају крајева, човек који им је на челу је на томе саздао политичку каријеру - објашњава Хајрић.

Вучић је водио кампању током пандемије

Он истиче да Вучић и СНС заправо нису ни прекидали кампању током читавог трајања пандемије.

- Конференције за штампу Кризног штаба служиле су више као платформа за напад на слободне медије и механизам контроле штете настале брљотинама власти него као место за информисање. Сада када је кампања и формално настављена, ваља очекивати идентичан приступ као у ранијим изборним циклусима: злоупотребу буџетског новца и државних ресурса у сврху промоције СНС-а, наставак медијског испирања мозга и комплетан арсенал негативне кампање усмерен ка опозицији. Грешке и будалаштине начињене у борби против пандемије биће проглашене победама, на сличан начин на који је Милошевић прогласио "победу" над НАТО пактом 1999. године. Монополизација медија омогућава Вучићу "гаслајтинг" комплетне нације: манипулисање грађанима до тачке у којој су спремнији да поверују да они нешто нису добро разумели него да посумњају да је Вођа грешио подсмевајући се пандемији и каснећи с набавком опреме - каже Хајрић.

Избори у Србији нису фер и слободни

Хајрић каже да се избори у Србији већ годинама воде у потпуно нерегуларним условима.

- Временом су претворени у средство за ритуално разбијање и понижавање опозиције, али и грађана који су просто антирежимски настројени, а немају за кога да гласају. Опозиција након њих традиционално улази у нову рунду самооптуживања, лидери који остају на челу странака губе легитимитет, а они који се мењају не доносе ништа ново јер им је простор за деловање мизерно мали. Пошто се државне институције које би требало да буду брана апсолутизму праве мртве, а Запад и даље сарађује са таквим режимом, не можемо да кажемо да је главни проблем неспособност опозиције. Истина је да она има обичај да пуца себи у колена глупим потезима, али ради то и Вучић свакодневно. Разлика је само у томе што он има у рукама апсолутно све полуге власти, па може себи да приушти све то - закључује Хајрић.

Прочитајте ОВДЕ ко руши председника Демократске странке Зорана Лутовца.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА