Најновије

Хрватска полиција спрејом сликала крстове по главама миграната (ФОТО)

Хрватска полиција је наводно спрејом сликала крстове по главама миграната приликом покушаја преласка границе са БиХ, тврди британски Гардијан.

Избеглице на граници Хрватске и БиХ (Фото: Јутјуб)

Британски лист навео је да је добио бројне фотографије онога што су хуманитарне организације описале као "последње понижење" које су хрватске власти учиниле мигрантима који путују балканском рутом.

Џек Сапох из невладине организације "Но нејм кичен", која делује у Великој Кладуши, сматра да су могућа два мотива хрватске полиције.

"Или хрватске власти употребљавају боје за прскање како би идентификовале и понизиле мигранте или, што је још горе, користе то као тактику за психолошку трауматизацију ових људи верским симболом, већином муслимана", оцењује Сапох.

Гардијан наводи да је тој невладиној организацији 6. маја пријављено да је група миграната у Пољани у БиХ гурнута назад на граници са Хрватском и ишарана спрејом наранџасте боје. Сличан инцидент је пријављен и сутрадан.

Такође, мигрантима су украдени новац и мобилни телефони.

УН забринуте, траже да хрватска влада спроведе истрагу

Уједињене нације су затражиле од хрватске владе да истражи најновије наводе о злостављању миграната који се крећу балканском рутом и прелазе из БиХ у Хрватску.

УНХЦР, агенција УН за избеглице, "дубоко је забринут због пријављеног насиља и поступања са мигрантима и избеглицама од стране хрватске полиције".

"Наша организација је примила кредибилне извештаје људи који тврде да су бесправно враћени из Хрватске у Босну и Херцеговину и Србију, и ти извештаји су достављене властима", рекао је за Гардијан Зоран Стевановић, регионални службеник за комуникације УНХЦР-а за Средњу Европу.

Прочитајте ОВДЕ какву акцију спрема Џорџ Сорош.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА