Најновије

АМЕРИКА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО! Помпео стигао у Израел, креће акција!

Државни секретар САД Мајк Помпео стигао је у Израел, по најави с фокусом на епидемију и питање Ирана у контексту регионалне безбедности. Или - друга питања?

Израелска војска (Фото: idf.il)

Амерички државни секретар Мајк Помпео стигао је у посету Израелу која ће се по најави Стејт департмента фокусирати на епидемију корона вируса и питање Ирана у контексту регионалне безбедности, али ће на агенди, оцењује Форин полиси, бити много важнија питања.

Сам Помпео је у интервјуу за "Израел Хајом" рекао да ће током посете са израелским званичницима разговарати "очи у очи" о мировном израелско-палестинском плану који је предложила Трампова администрација.

Желим да их (Бењамина Нетанијахуа и Бенија Генца) наведем да убрзају напредак за који мислимо да смо направили са Трамповом визијом мира - рекао је Помпео уочи свог првог одласка ван САД од марта када је избила епидемија.

А најургентније питање које се тиче мировног плана је анексија Западне обале о чему би у Кнесету требало да се гласа 1. јула. Критичари оцењују да је Помпеова посета нешто више од шансе за амерички благослов за такав потез.

Недавно је бивши амерички амбасадор у Израелу Давид Шапиро за "Харец" казао да је посета мотивисана "жељом да се координирају позиције" по питању анексије Западне обале.

И док је јасно да Нетанијахуа не треба пуно убеђивати, поставља се питање да ли ће се Генц успротивити америчком плану. У тексту се подсећа и на писање Аксијоса да ће Помпео извршити притисак на Нетанијахуа и Генца да формално одобре план Беле куће који омогућује даљу анексију у контексту уступака и разговора са Палестинцима.

Ипак, подсећа Форин полиси, за танго је потребно троје, а палестински председник Махмуд Абас понавља да нико не треба да се "заварава да може да искористи чињеницу што је свет заузет кризом око корона вируса" да крши права Палестинаца.

Како је Панцир С оборио турски војни авион, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА