Најновије

МАЂАРИ НАБАВЉАЈУ НАОРУЖАЊЕ: Комшије купују америчке ракете за стотине милиона долара!

Мађарска ће набавити у САД најсавременију верзију ракета ваздух-ваздух AMRAAM за ловачке авионе Грипен, објављено је на сајту америчког министарства одбране.

Борбени авиони (Фото: Pixabay)

За наоружавање вишенаменских борбених авиона Грипен набавиће се 50 ракета и приде две резервне главе за самонавођење и четири ракете за обуку CATM-120C у вредности од 230 милиона долара. Раније на те авионе су интегрисане ракете AMRAAM, али у старијој варијанти AIM-120C-5.

Када су прошле године отворени преговори о набавци нових варијанти ракете AMRAAM Мађари су затражили 180 комада. Ценило се да ће то да кошта читавих 500 милиона долара. План набавке накадно је редукован на 50 ракета.

Ракета AMRAAM у основном моду примене лансира се према циља препознатом на основну радарског одраза, током путање се коригује њена трајекторија и затим прелази на самонавођење, а авион који је лансирао ракету може да удаљи од противника. Према декларисаним одликама ракета може да се ефикасно користи против свих врста летелица укључујући крстареће ракете и дронове.

Тачни подаци о зонама уништења ракетом AMRAAM су поверљиви, али се цени да актуелни модел може да погоди циљ на удаљености до 160 километара и да се креће брзином која четири пута надмашује брзину звука. У пакету су разни резервни делови и контејнери за чување ракета, софтвер, уређај за пренос сигнала од авиона до ракете и остала техничка средства потреба за примену ракета, редовну обуку и одржавање.

У цену урачуната је обука људства и интелектуална и стручна подршка за уградњу ракета AMRAAM на авионе шведске производње који су једини борбени авиона у наоружању нашег северног суседа. Важна обавеза Мађара је да чувају поверљивост софтвера који је главни адут америчке ракете у односну на конукрентска решења.

У бази Кечкемет у централној Мађарској дом је ескадриле од 14 авиона који су изнајмљени од Шведске према уговору потписаном 2013. године. Мађарска извозом својих производа плаћа 110% вредности посла. Авиони су примљени до децембра 2007. године.

Два су изгубљена у удесима, али су замењени новим. Према актуелним условима изнајмљивања авиона предвиђено је да мађарски пилоти на 14 авиона остваре две хиљаде часова годишњег налета у периоду до марта 2026. године.

Модернизација наоружања ловачке авијације део је десетогодишњег програма модернизације мађарских оружаних снага "Зрински 2026" који је покренут 2017. године. Предвиђене су велике набавке наоружања и повећање резервних снага на 20 хиљада људи.

Трамп спрема рат против Кине због короне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balcansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА