Најновије

НЕ, ОВО НИЈЕ ВИЦ! Ана Брнабић тврди: Имамо највише демократије у региону!

Србија није лидер у урушавању демократије на Западном Балкану, већ је према извештају Земље у транзицији за 2020. годину земља са највишим степеном демократије у региону, наводи се у у одговору Владе Србије на извештај невладине организације Фридом хаус, који је премијерка Ана Брнабић упутила председнику те организације Мајклу Абрамовицу.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Влада Србије покушала је да критички преиспита валидност изнетих закључака и њихову веродостојност и релевантност, поштујући право Фридом хауса да користи сопствене параметре за мерење развоја одређених сегмената демократије у друштву и институцијама, истиче се у одговору, који је насловљен "Одбацивање тврдњи о демократском назадовању у Србији".

Брнабић је изразила жељу да са Фридом хаусом започне конструктиван дијалог и сарадњу, што је амбасадору Србије у Вашингтону већ потврђено са њихове стране.

У одговору Владе се указује да се у извештају наводи да је Србија доживела најдраматичнији пад степена демократичности на Балкану, иако је чињеница да ју је сам Фридом хаус оценио као земљу са највишим степеном демократије на Западном Балкану.

У извештају Фридом хауса степен демократије у Србији већи је за 0,10 процената у односу на другопласирану Црну Гору и читавих 0,64 процента у односу на Босну и Херцеговину, наводи се у одговору Владе.

У писму се даље додаје да је, за разлику од бројних других земаља централне Европе и Балкана, Србија забележила смањење оцене за минималних 0,04.

Представљање Србије, земље која има минималан пад резултата, као земље која „предњачи у опадању демократије“ у Европи није ништа друго до погрешно, злонамерно и свакако нетачно тумачење квантитативних података изнетих у самом извештају, оценила је Брнабић.

Чини се, додаје се, да су аутори током припреме извештаја објективност свели на ниво утисака, личних ставова и процена заснованих на ограниченом броју извора и података.

Ставови у извештају засновани су искључиво на интерпретацијама медија, а не на мерљивим, објективним параметрима, наводи се у одговору.

Подсећа се да је кључни закључак извештаја да Србија, по први пут од 2003. године, више не спада у категорију демократија, већ у категорију транзиционих/хибридних режима.

Ниједан други релевантан извештај или индекс демократије није регистровао или наговестио такво демократско "склизњавање" Србије у 2020. години и за разлику од Фридом хауса, ни ЕИУ Демократи индекс, ни БПТ индекс не детектују такву трансформацију у Србији, предочила је Брнабић.

Према оба ова индекса, навела је она, Србија се сврстава као демократски режим чија је оцена значајно изнад дефинисане границе неопходне за склизавање у категорију транзиционих/ хибридних режима.

И када се упореде оцене Србије у извештају за прошлу и ову годину, наводи Брнабић, нема већих разлика у резултатима, јер је Србија задржала исте оцене у шест од седам индикатора, са падом само у једној области од 0,25 поена.

Једина категорија у којој је забележен пад је корупције, за коју је Србија добила оцену 3,50, у поређењу са прошлогодишњих 3,75.

"Препознајући висок међународни углед Фридом хауса, утицај његовог рада на домаће и међународне актере, ова анализа је написана у духу отвореног демократског дијалога, са уверењем да на овај начин можемо само допринети објективнијем погледу на стање демократије и демократских институција у Србији, чијем сталном унапређењу је Влада Србије дубоко посвећена, закључује се у одговору.

Прочитајте ОВДЕ шта је огорчена радница ЕПС поручила Александру Вучићу.

Извор: Данас/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА