Најновије

КОНАЧНУ РЕЧ ЋЕ ДАТИ ЕВРОПА, СРБИЈА СЕ НЕ ПИТА! Високи представник: Водећа улога ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, блиска сарадња са САД

Европска унија је та која има водећу улогу у дијалогу Београда и Приштине, али ради у блиској сарадњи са Сједињеним Америчким Државама, са којима дели агенду у региону, изјавио је потпредседник Европске комисије и високи преставник ЕУ за спољну политику Жозеп Борел.

Потпредседник Европске комисије и високи преставник ЕУ за спољну политику Жозеп Борел (Фото: Јутјуб)

Он је објаснио да водећу улогу у том процесу Европска унија показује и именовањем Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга питања на западном Балкану.

У одговору на посланичко питање, да ли ЕУ губи утицај над преговорима у односу на САД, у коме се као пример наводи улога те државе у поновном успостављању авио-саобраћаја између Косова и Србије, Борел је навео да "Европска унија начелно подржава све мере и радње које доприносе олакшавању кретања и комуникације међу људима".

"Ово је један од начина који води ка нормализацији односа и унапређењу регионалне сарадње. Србији и такозваном Косову је потребно више ових корака, више споразума, више нормализације", навео је Борел у писаном одговору.

Он је додао да је у том контексту, Европска унија поздравила одлуку власти у Приштини да укину царинске стопе уведне за робу која потиче из Босне и Херцеговине и Србије.

"Ово је позитиван развој за регионалну сарадњу и може допринети обнови разговора о дијалогу", закључио је Жозеп Борел.

Преговори Београда и Приштине о нормализуацији односа прекинути су крајем 2018. године када је тадашњи премијер лажне државе Рамуш Харадинај увео таксе од сто одсто на производе из Србије и БиХ, а 1. априла укинула их је краткотрајна лажна влада Аљбина Куртија.

У Београду почео нови протест против Милове и Вучићеве репресије над СПЦ у ЦГ! Снимак погледајте ОВДЕ!

Извор: Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА