Најновије

ОШТРА РЕАКЦИЈА ПОДГОРИЦЕ: "Дачић користи реторику Милошевићевог портпарола и доприноси братоубилачком сукобу"

Министарство спољњих послова (МВП) Црне Горе најоштрије је осудило изјаву шефа дипломатије Србије Ивице Дачића у којој се наводи " да долазимо у ситуацију да, малтене, почиње братоубилачки рат између Срба и Црногораца".

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Раније данас Дачић је изразио забринутост због дешавања у Црној Гори и оценио да су тензије скоро довеле до почетка братоубилачког рата између Срба и Црногораца, пренео је Тањуг. Дачић је казао да до сада није забележено да се у некој земљи хапси владика Српске православне цркве.

- Први пут долазимо у ситуацију да малтене почиње братубилачки рат између Срба и Црногораца ма како се ко звао. Замислите да ми сада хапсимо муфтије или бискупе - рекао је Дачић за ТВ Прва коментаришући дешавања у Црној Гори после хапшења владике СПЦ Јоаникија и још осам свештеника који су синоћ пуштени из притвора.

Из МВП Црне Горе су поручили да Дачић користи реторику портпарола Слободана Милошевића из деведесетих, преносе "Вијести".

"Дачић се, користећи реторику Милошевићевог портпарола из деведесетих, на овај начин још једном, неодговорно, грубо и опасно умешао у унутрашња питања Црне Горе, при чему, очигледно, заборавља коју функцију обавља и шта та функција подразумијева. Не потцењујући његово ратно искуство и допринос управо братоубилачком сукобу и конфронтацији Србије са свим својим суседима у годинама распада Југославије, али и капацитет да и у годинама након тога, често иступа на ексклузивно националистичјој платформи, овог пута је надмашио самог себе", наводи се у саопштењу МВП-а.

Они су додали да надлежни органи у складу са мерама Национално координационог тела (НКТ) за заразне болести, Уставом и законима предузели активности како би сачували здравље и животе грађана.

"И тешко стечене резултате у борби против пандемије, процесирајући све оне који су се у овој ситуацији понашали неодговорно и противзаконито, министар вањских послова Србије је прогласио опасност од братоубилачког рата и то у другој земљи, у чије унутрашње ствари не би смио да се меша. У Црној Гори сви њени грађани, без обзира које су националности и вероисповести имају своја права и обавезе, као што и држава Црна Гора штити и брине о свим својим грађанима без обзира на њихово национално осећање", наводи се у саопштењу МВП.

Никада више нећемо допустити неку нову Подгоричку скупштину

Они су додали да је да је здравље грађана приоритет државе Црне Горе, упркос континуираним вербалним нападима на Црну Гору из Србије, који су, како тврде из МВП-а, један од адута за предстојећу изборну утакмицу.

"Поступање верских великодостојника који су на овај начин довели у питање све што је сада урађено, показало је, међутим, да су њихови приоритети у овој ситуацији другачији. Истовремено, познати актери из суседне државе користе сваку прилику да се најоштрије обрачунавају са Црном Гором, не поштујући њено право, да као суверена држава уређује унутрашња питања. Министру Дачићу саветујемо да се присети значења појма дипломатија и да делује у складу са тим. Такође, други органи Републике Србије треба једном за свагда да имају на уму да је Црна Гора, након скоро читавог једног века, пуно одрицања и тешких политичких борби, успела да поврати своју независност и да данас, као уважена чланица НАТО и предводник процеса интеграције у ЕУ на Западном Балкану, никад никоме више неће допустити неку нову Подгоричку скупштину", закључује се у саопштењу МВП-а.

Прочитајте ОВДЕ    све о ситуацији у Шиду.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА