Најновије

ПУТИН ОДУСТАО ОД ИМИЏА МАЧО ЛИДЕРА: Председнику Русије су геополитичке игре занимљиве, а карантини досадни

Да сте ове недеље слушали обраћања руског председника Владимира Путина, помислили бисте да је Русија већ прегрмела најгоре у борби против пандемије корона вируса.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

Међутим, тек што је Путин прогласио крај "нерадног периода", како он воли да назива карантин, земља почела да ниже црне рекорде - најпре је забележила највећи број новооболелих у једном дану, а затим је претекла Шпанију и постала друга на свету по броју укупном броју заражених.

Да ситуација буде гора, након премијера и двоје министара, и портпарол Кремља Дмитриј Песков завршио је у болници због короне.

Осим што је крајем марта посетио московску болницу обучен у жуто хазмат одело, Путин је од почетка кризе напустио свој имиџ лидера снажног лидера. Једном недељно одржава видео-конференције са званичницима владе и регоналним гувернерима, али све време делује као да се досађује - заваљен у столицу игра се са оловком, а на лицу има одсутан израз.

Овако изолован од људи који му иначе достављају добре информације како би избегли његов бес, чини се да схвата сву сложеност кризе у Русији.

- Он се преобратио из политичара у мисионара и осећа одговорност према историји, а не према народу. Геополитичке игре су му занимљиве, а карантини досадни -  аналитичарка Татјана Становаја.

Док се корона шири Русијом, Путин је одговорност пребацио на регионалне лидере, а градоначелника Москве Сергеја Собјањина задужио је да руководи кризним штабом. Иако је економији дао зелено светло да се покрене, одлуке о томе како ће се то тачно спровести такође су на регионалним гувернерима.

Овакву децентрализаију моћи, након што је две деценије радио управо супротно, Путин спроводи да би избегао одговорност за кризу и евентуалне грешке. Међутим, тиме је изгубио мачо имиџ који га је толико друго одржавао на власти.

- Он више не личи на јаког вођу. Његова мачо харизма му је свих ових година давала моћ. Поштовали су га чак и они који су били против њега. Сада изгледа као стари и болесни вук - оценио је политиколог Алексадар Кинев.

Прочитајте ОВДЕ шта је Доналд Трамп поручио Американцима.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА