Најновије

"Неки желе да Срби нестану из Црне Горе!"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не жели да буде преоштар у изношењу ставова, али да ипак примећује да „неки желе да српски народ у Црној Гори или прихвати асимилацију, или оде у Србију, као своју матицу“.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Он је то рекао у разговору са представницима српских политичких и културних организација из Црне Горе, а поводом кризе која је настала хапшењем владике Јоаникија и свештеника СПЦ. Вучић је поручио и да Срби у Црној Гори нису сами и да је Србија уз њих.

- У том разговору приметио сам чак и страх да неко може да планира да решава проблем с нашим народом на исти начин као што је решавано у другим деловима Југославије. Не верујем, нити желим да верујем да се то планира, али сам забринут као председник Србије - рекао је Вучић и указао да у Црној Гори, на пример, предстоји попис становништва, у којем се може догодити да нестане Срба.

- Рекао сам им да ће Србија бити уз свој народ, уз српску цркву, да поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути, да занеми пред оним што се њеним људима и народу дешава - нагласио је Вучић.

А црногорски режим и јуче је наставио са прогоном СПЦ. У петак нешто после поноћи, владика Јоаникије и свештеници СПЦ, после 72 сата у притвору, пуштени су на слободу, а већ наредног јутра Основно тужилаштво у Никшићу подигло је оптужницу против њих. Они се у оптужници терете за кривично дело „непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести“ за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до годину дана.

Владика Јоаникије се после изласка из притвора обратио великом броју грађана који су га чекали, поручујући да се треба спремити за дугу борбу за слободу вере и достојанство сваког човека.

- Борбу коју ћемо наставити правим божијим средствима - истином, правдом и љубављу према отаџбини. На дан Светог Василија био је организован молитвени ход, а не окупљање, после чега се народ разишао. Проблеми су настали тек кад се власт умешала. Жао ми је што наше власти ратују са Његошем, а сада и са Светим Василијем, који је одувек окупљао свој народ. Комунистичке власти су након рата покушале да оснују санаторијум за заразне болести у Острогу, како народ не би долазио у тај манастир. Тадашњи игуман им је рекао: „Ставите митраљез пред ћивот Светог Василија, опет ће народ долазити“ - навео је он.

Ово је сценарио који је ЦИА наменила Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА