Најновије

Вучић „екранизовао“ Орвелову књигу

Кампања „Дигитална будућност Србије“, из октобра прошле године у којој су напредњаци летели колима, од малих пица притиском на дугме правили велике и на састанке се телепортовали, подигнута је на виши ниво првим онлајн скупом напредњака у суботу који је озваничио њихов поновни почетак изборне кампање.

Александар Вучић (Фото: Фејсбук принтскрин)

Лидер СНС Александар Вучић је одржао говор пред неколико десетина екрана са којих су га пратили његови следбеници, будући да су масовна јавна окупљања забрањена и да митинг у класичном смислу, због мера против пандемије, није могуће организовати.

Такав почетак кампање на друштвеним мрежама је изазвао бројне реакције па је призор упоређиван са сценама из филма Матрикс али и луткарским шоуом Мапетовци. Ипак, један од ефеката почетка кампање је постигнут, сви причају о томе. Опозиција очекивано нема речи хвале.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић указује да је видео-митинг Александра Вучића имао за искључиви циљ да импресионира млађе бираче и да представи његову опцију као модерну и прогресивну.

Управо зато што у СНС-у нема ништа прогресивно, људима је то деловало неприродно и бизарно. Једини гротескнији чин политичког маркетинга је Владимир Орлић у летећем аутомобилу. Једини антидот за ово лудило је бојкот – каже Јовановић. Док чланица председништва ССП Ана Стевановић у шали поручује да мисли да су уметници перформанса на апаратима видевши оно.

– Спектакл дистопије – описује она.

Павле Грбовић, члан Председништва ПСГ, каже да је Вучић у покушају да прати светске трендове у ствари екранизовао Орвелову 1984.

– Ова надреална слика је приказ идеалне државе по Вучићевом сценарију у којој сви беспоговорно слушамо његове бескрајне и не баш смислене монологе, а на његове аргументе нема никога ко би могао да одговори. То није слика Србије какву желимо – поручује он.

Председавајући Савеза за Србију Јанко Веселиновић каже да му је тешко да коментарише јер мисли да није компетентан.

– Било би најбоље да се обратите неком психијатру. Колико ја знам, као лаик, то је неизлечива, хронична, злоћудна и патолошка нарцисоидност. Свако ко има потребу да седи пред 200 или 300 екрана са којим му аплаудирају није нормалан. Проблем је што је он председник државе и што управља војском, полицијом и нашим животима. Успут, многи људи у Србији немају пара да плате струју, немају телевизор. Отео је новац од грађана и уложио у екране. Опет, боље питајте лекаре.

С  друге стране, извршни директор Цесида Бојан Клачар подсећа да СНС и Вучић воле позорницу, трибине, пуно људи и енергију скупова.

– Будући да тога неће бити због епидемије, овакви догађаји су им нека врста замене. Ако гледамо занатски, Вучић је први реаговао и искористио дигиталне иновације. У томе треба видети кључну предност овог догађаја. Опозиција критикује естетику и поруке, али скуп њима није био ни намењен. За опозицију је плодотворнији пут да размисле о одговору, о коришћењу дигиталне комуникације за своје циљеве тим пре што њима то више треба јер немају простора у мејнстрим медијима, закључује Клачар.

Како је бивши гувернер оголио власт, сазнајте ОВДЕ!

Извор: danas.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА