Најновије

ЗА ОВО СЕ ВРЕДИ БОРИТИ! Највеће светиње у Црној Гори за које би Срби дали све да сачувају! (ВИДЕО)

Подсећамо, Скупштина Црне Горе усвојила је контроверзни закон о слободи вероисповести после чијег усвајања је уследио низ протеста православних верника и грађана широм земље. Митрополија црногорско-приморска сматра да се овим законом само жели доћи до црквене имовине и да му није циљ никакав верска слобода. Протести и молебани под слоганом "Не дамо светиње" трају месецима уназад у градовима широм Црне Горе, а тензије су кулминирале након недавног привођења митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа будимљанско-никшићког Јоаникија због одржавања верских служби.

Верници испред Острога (Фото: Принтскрин)

Борба против спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори је, заправо, битка за очување неколико стотина светиња СПЦ-а у овој земљи, а ово су неке од најзначајнијих: Острог, Морача, Савина, Ђурђеви ступови, Михољска превлака, Цетињски манастир, црква Светог апостола Павла и Петра, манастир Ждребаоник, манастир Пива и манастир Подластва.

Велики број светиња и манастира у Црној Гори задужбине су српске средњовековне династије Немањића, а у Цетињском манастиру и данас се чува круна српског краља Стефана Дечанског, којом је, на лични захтев, крунисан и црногорски краљ Никола Први Петровић на Цетињу 1910. године.

Острог - 17. век

Манастир Острог је манастир Српске православне цркве смештен уз скоро вертикалну литицу, високо на планини Острошка греда. Налази се на подручју Бјелопавлиц́а, припада општини Даниловград и смештен је у окомитој стени, са које се пружа поглед на равницу Бјелопавлића.

Посвећен је Светом Василију Острошком. Основао га је српски православни херцеговачки митрополит Василије у 17. веку који је ту и сахрањен, а касније је и канонизован. Он је Светац Чудотворац. Тело му почива у ћивоту у пећинској цркви. Манастир Острог спада међу најпосећеније у југоисточној Европи. У њега долазе верници свих религија из свих крајева света.

Морача - 13. век

Манастир Морача подигао је 1252. године Стефан, унук великог жупана Стефана Немање. Манастир се налази на десној обали Мораче, у проширеном делу кањона, на природној заравни сликовитог пејзажа, у Општини Колашин.

Испод манастира Морача је водопад Светигора који ствара оближњи поток који се слива у реку Морачу.

Савина - 11. век

Манастир Савина се налази поред Херцег Новог, саграђен је око 1030. године у бујној медитеранској вегетацији на једном од најлепших делова северне црногорске обале.

Манастир се састоји од три цркве: Мали храм Успења Пресвете Богородице, Велики храм Успења Пресвете Богородице и Храм Светог Саве по коме је и манастир добио име.

Ђурђеви ступови - 13. век

Манастир Ђурђеви ступови код Берана у старој жупи Будимљи је манастир српске православне Епархије будимљанско-никшићке. Подигнут је око 1213. године и задужбина је Стефана Првослава, сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата великог жупана Стефана Немање. Гроб ктитора се налази унутар манастира.

Свети Сава И Српски је 1219. године успоставио Будимљанску епископију и у овом храму устоличио првог будимљанског епископа Јакова.

Михољска превлака -13. век

Иако у фази обнове, једна од најзначајнијих богомоља у Црној Гори. Седиште прве Зетске епископије, коју је основао Свети Сава. Манастир се сматра његовом и задужбином његовог брата краља Стефана Првовенчаног.

Цетињски манастир - 15. век

Посвећен Рођењу Пресвете Богородице, прво подигнут као задужбина Ивана Црнојевића. Манастир је у 17. веку доживео разарање и обнову. Чува најважније реликвије православног света, као што су рука Светог Јована Крститеља, којом је крштен Исус Христ и мошти Светог Петра Цетињског (Петра Првог Петровића Његоша).

Седиште је Митрополије црногорско-приморске СПЦ.

Црква Светих апостола Петра и Павла - 12. век

Црква Светих апостола Петра и Павла је средњовековна катедрална, саборна црква у Бијелом Пољу коју је крајем 12. века подигао хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање. За време нереда у Хуму, 1252. године, из Богородичиног манастира у Стону је у цркву Светог апостола Петра на Лиму пресељено седиште Хумске епархије. Кнез Мирослав је, у својству ктитора, наложио да се за његову богомољу изради богослужбени спис који је познат под називом Мирослављев јеванђелистар.

Манастир Ждребаоник - 19. век

Манастир Ждребаоник је манастир Српске православне цркве који се налази на левој обали реке Зете, у Секулићима надомак Даниловграда. Посвец́ен је Светом Архангелу Михаилу и припада Митрополији црногорско-приморској.

О манастиру не постоје писани документи. Према народним предањима, манастир се доводи у везу са Немањићима и основан је у 13. веку. Верује се да је изграђен на темељима метоха манастира Морача.

Манастир Пива - 16. век

Саграђен је 1586. године и посвећен је Успењу Богородичином. Део је епархије будимљанско-никшићке, која је поново успостављена 2001. године, пошто је била укинута дугих 300 година, а пре тога је постојала и у време Светог Саве Немањиц́а. Манастирска црква је тробродна са надвишеним средњим бродом и без куполе, по чему је надалеко препознатљива.

Задужбина је херцеговачког митрополита Саватија Соколовића, синовца патријарха Макарија и Мехмед паше Соколовића.

Манастир Подластва - 14. век

Манастир је задужбина цара Душана из 1350. године и налази се у месту Ластва Грбаљска, у Грбљу. Ова светиња духовно је средиште Грбљана, који су у њој кроз историју доносили све важне одлуке.

 

Страначка књижица данас снажнија од индекса. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА