Најновије

КОРОНА КИМУ ИЗБИЛА ПОСЛЕДЊИ АДУТ ИЗ РУКАВА: Севернокорејски вођа мора да лансира ракете пре него што ово постане проблем

Упркос свим глупим надимцима Ким Џонг-уна попут "ракеташа", Ким је међународном друштву показао да је рационалан актер током претходних преговора са Сједињеним Државама, укључујући самит у Сингапуру 2018. и самита у Ханоју 2019. године.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Његов бескомпромисни циљ је да гарантује опстанак свог режима. Из тог разлога, захтев председника Доналда Трампа да се његова посвећеност у потпуности одустане од нуклеарних ракета, без веродостојних обећања за његов опстанак, довео је до тренутног застоја преговора двеју страна.

Ким је можда добро научила непремостив јаз између две земље. Ако Трампова администрација изненада не промени тренутни приступ и не прихвати опцију постепеног нуклеарног разоружања, ове године неће бити мирног састанка двојице челника.

Непријатељска реакција ДПРК-а према Сједињеним Државама на коронавирусну кризу очигледно показује замрзнут однос двеју земаља и ова ситуација се неће ускоро променити. Неколико обавештајних извора саопштило је да коронавирусна криза убрзава тешке економске кризе у Северној Кореји. На пример, цена дневних потрепштина расте, чак и у Пјонгјангу.

С обзиром на трајне економске тешкоће које су наметнуле санкције УН-а и нови изазови изазвани коронавирусом, Ким Џонг-ун мора бити под огромним притиском да направи искорак. Ипак, Северна Кореја је одбила да прихвати хуманитарну помоћ из Сједињених Држава. Чини се да је порука Вашингтона јасна: "Нећемо вам ускоро пружити руку." Уместо да користи понуду о сарадњи са Трампом или Муном у Јужној Кореји, Ким недавно покушава да ојача своје старе везе са Кином и Русијом.

Један од озбиљних ризика у овој ситуацији ослања се на потенцијалну кризу легитимитета Ким Џонг-уна унутар ДПРК-а. Претходни образац лансирања нуклеарних ракета Северне Кореје показао је следец́е две значајне мотивације. Један је употреба нуклеарног оружја као тактике „уласка у чаршију“ за прављење прилика за преговоре; други је ојачати први војни национализам подржавајући легитимитет режима на домаћем нивоу.

Ако тренутни економски проблеми, који воде све вец́им притужбама грађана, постану озбиљна претња Киминој домаћој власти, тада ће озбиљно размотрити тестирање нуклеарних пројектила (посебно лансирање СЛБМ-ова тестираних у Синпу почетком маја) како би се стабилизирала његова снага без обзира на САД. изборни процес. У том случају његова сврха не би била претња САД-у већ подстицање националистичке идеологије грађана Северне Кореје и унутрашњих бирократа. То такође може донети ефекат слања сигнала у иностранство да је „његова“ земља стабилна упркос овој коронавирусној кризи и свим гласинама о његовом здрављу, што може довести до урушавања ДПРК.

Ким се први пут појавио у јавности у фабрици ђубрива у Сунчону након свог недељног нестанка и нагласио „снажну економску самопоуздање. Слично томе, државна новина Северне Кореје Родонг Синмун континуирано је истицала значај само-ослањања на непријатељске снаге, што указује на Сједињене Државе. Очекује се да ће се Ким Џонг-ун још неко време фокусирати на јачање унутрашње солидарности у овој пандемијској кризи. Ако не успе да стабилизира разорни економски систем и унутрашњу политику коришћењем обичних мера, тада је Ким разуман следећи корак може да тестира ИЦМБ или СЛБМ касније ове године.

Прочитајте ОВДЕ   каква је то шамарчина за ЕУ од Орбана.

Извор: Курир/Нешнал Интерест

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА