Најновије

НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО ШТА ЋЕ СЕ ОПЕТ ЗАТВОРИТИ АКО СЕ НАСТАВИ ОВАКО: Прешли смо критични број, Кризни штаб на ногама

Чланови Кризног штаба су пре неколико дана најавили могућност враћања појединих рестриктивних мера уколико се број заражених у односу на број тестираних устали изнад два одсто, а нису искључени ни радикалнији кораци.

Несторовић (Фото: Јутјуб)

- Не смемо да допустимо да број заражених у односу на број тестираних пређе пет одсто. У том случају бисмо се буквално из почетка борили са корона вирусом. Као да ништа до сада нисмо урадили. Чим су се укинуле мере људи су то схватили као да је крај епидемије. "Пукао" је тај психолошки моменат и сви се понашају као да се ништа не дешава, као да пре неколико недеља није било ванредно стање. Појављују се нова жаришта... За сада је све под контролом, али не смемо да дозволимо нови раст. Уколико проценат заражених у односу на тестиране буде много већи, и не дај Боже, стигне и до пет одсто, мислим да би се неке мере поново вратиле - рекао је за "Информер" проф. др Бранислав Несторовић.

Како додаје, јасно је шта би следило.

- Ту пре свега мислим на увођење обавезног ношења маски, а сви који их не буду носили биће новчано кажњавани. Није искључено ни поновно затварање кафића, башта, тржних центара. Морамо да будемо одговорнии као друштво, али и као појединци. Морају да се носе заштитне маске и рукавице у затвореним просторима, да се поштује дистанца и да и даље избегавамо та српска присна поздрављања, грљења и љубљења - закључио је Несторовић.

На опрез позива и др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института "Батут".

- Сваки незаштићени контакт дужи од 15 минута довољан је да се пренесе довољна количина вируса, што нам показује да мере превенције нису спроведене. Уношење вируса у колеткиве и његово ширење је показатељ како корона може брзо да се шири у затвореном простору. Зато је важно да се маске носе у затвореним просторима и да се и даље ради активан надзор како би се открили асимптоматски случајеви - истакла је за "Информер" др Кисић Тепавчевић.

Венецуела у центру сукоба САД и Ирана! Техеран спрема бруталан одговор Америци. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА