Најновије

ТЕНЗИЈЕ СЕ НЕ СМИРУЈУ МЕЂУ НУКЛЕАРНИМ СИЛАМА: Кина прогласила Галванску долину својом територијом, Индија хитно шаље војску (ВИДЕО)

Преко 250 војника из Индије и Кине учествовало је у тучи 5. маја у области Ладакх током патролирања границом. Од тада, две стране почеле су агресивно распоређивање додатних трупа да захтевајући контролу над Речном долином, која је од 1962. жаришна тачка.

Индијска војска (Фото: indianarmy.nic.in)

Индија је послала додатне трупе у спорну долину Галван након што је Кина прогласила регион као своју територију и распоредила стотине војника Народне ослободилачке војске у десетине шатора.

Позивајући се на изворе одбране, Економик тајмс је објавио да се војници шаљу и из других области, такође у долину Галван.

- Строги протоколи због пандемије короне престају да се поштују јер је ситуација ескалирала - рекли су индијски извори одбране.

Народна ослободилачка армија потврдила је да су успешно обновили "статус кво" у долини Галвана државним новинама, објавио је у понедељак Глобал Тајмс.

Кинеске граничне одбрамбене трупе "су појачале мере граничне контроле и предузеле потребне кораке као одговор на недавну, илегалну изградњу одбрамбених објеката преко границе у кинеску територију у области долине Галван".

Међутим, Индија сматра Галванску долину као део Аксаи Чин, за који  Њу Делхи тврди да је његова територија, али тренутно је под кинеском контролом. Прошлог новембра, Индија је објавила политичку карту са детаљима граница на којој је приказан Аксаи Чин, којим тренутно управља Кина, као део индијског Ладакха. Кинеско министарство иностраних послова жестоко се противило потезу Њу Делхија у Кашмиру.

Ипак, тврдњом да се регион долине Галван налази на кинеској територији, "војни извор" је за Глобал тајмс рекао да су "акције индијске војске озбиљно прекршиле споразуме Кине и Индије о граничним питањима, нарушиле територијални суверенитет Кине и наштетиле војним односима двеју земаља."

Мило тера владике на робију, хоће да етнички очисти Црну Гору. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА