Најновије

БИЋЕ ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ! ДОКТОРКА ДАРИЈА ПОНОВО ШОКИРАЛА ГЛЕДАОЦЕ: Епидемија се гаси, али сви чекамо дан када ћемо објавити...

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се претходних дана у Србији вирус ширио у два радна колектива и да се то директно одразило на укупан број случајева.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се, када је реч о радним колективима у којима се ширио вирус, на време реаговало и да се урадило све да се спречи даље ширење.

Када је реч о подацима о зараженима за јучерашњи дан, када је број оболелих опет скочио, рекла је да су то углавном контакти радника из Врања. Напомиње да особе које су откривене имају благе или никакве симптоме.

Како је рекла, ако се погледају индикације за тестирање у окружењу, стратегије се базирају на томе да се не тестирају особе без симптома.

"Нама је циљ да откријемо и те особе и да их на време изолујемо, јер знамо да могу да буду резервоари инфекције", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Наводи да је генерални закључак да је епидемиолошка ситуаиција стабилна и да се наставља тренд пада учесталости вируса у свим регионима. Каже да је битно да је све мање захтева за хоспитализацију и да је у овом моменту 13 особа на респираторима, са тежим формама болести.

"Сви чекамо дан када нећемо пријавити ниједан смртни исход. То су сада најбитнији епидемиолошки параметри", рекла је заменица директора Батута и додала да број умрлих и број пацијената на респираторима показује да је осабила способност вируса да изазове теже форме болести.

Од данас за улазак у земљу неће бити потребан пи-си-ар тест

Говорећи о препоруци кризног штаба да од сутра, сви који улазе у земљу не морају да имају урађен пи-си-ар тест, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да од самог почетка није било консензуса међу земљама о томе како да поступају са путницима у међународном саобраћају.

Ипак, каже да се границе све више отварају и да то укључује пословна и туристичка путовања.

"Знали смо од почетка да нема иделане стратегије, оно што се уочило и што сада прихвата једна по једна земља јесте да нема боље превентиве од осећаја личне одговорности и заштите", рекла је.

Додаје да су мере физичког дистанцирања, прања руку и ношења маски многима биле смешне, али да оне имају ефекта када је у питању коронавирус.

Истиче да тест није гаранција и да се показало да, ако неко добије негативан резултат, долази до растерећења и онда попусте све мере. Такође, ту је и могућност лажног негативног тестирања али и заражавања након 72 сата.

Међутим, Дарија Кисић Тепавчевић каже да није све препуштено случају и да је и даље на снази активан епидемиолошки надзор над свим особама које испуњавају индикације.

Говорећи о летењу авионом, рекла је да су фактори који утичу на ширење вируса дужина лета и боравак у затвореном простору и да се због тога препоручује ношење маски. Каже да је вентилација авиона безбедна јер се током лета често измени комплетан ваздух.

Прочитајте ОВДЕ на шта је упозорио професор Слободан Првановић.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА