Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ЗАПОЧЕТИ СВЕОПШТИ РАТ?! Америка прети да ће пресрести бродове из Ирана, Венецуела шаље бродове и авионе (ВИДЕО)

Каракас ће послати бродове и борбене авионе како би осигурали пет иранских танкера, за које се верује да превозе око 1,5 милиона барела нафте, и осигурали њихов пристанак на венецуеланску обалу упркос извештајима о америчкој блокади која због санкција забрањује испоруку.

Амерички брод и носач авиона (Фото: navy.mil)

- Када уђу у нашу ексклузивну економску зону, пратиће их бродови и авиони Боливарских националних оружаних снага како би их дочекали и захвалили иранском народу на солидарности и сарадњи - изјавио је у среду министар обране Венецуеле Владимир Падрино Лопез, коментаришући пет бродова са иранском заставом који би требало би да донесу преко потребно гориво у Венецуелу крајем маја или почетком јуна.

Његова најава стиже након што је Вашингтон наговестио да би могао пресрести бродове, а један званичник Ројтерсу је прошле недеље рекао да САД "сагледавају мере које могу да предузму“, док је предстојећу испоруку назвао "непожељном" од стране Америке али и региона у целини.

Америчке изјаве су испровоцирале Техеран, па је потпарол иранског министара страних послова Абас Мусави оптужио САД за бављење "пиратством" и обец́ао "одлучан одговор" ако Вашингтон покуша да спречи "слободно и легално кретање" танкера.

Ирански амбасадор у Бриселу изразио је наду у среду да се неће догодити инцидент током проласка бродова, примећујући међутим, да ће Техеран "пропорционално реаговати" на било какве америчке провокације.

- Потпуно је сулудо да ће ирански танкер који превози нафту започети рат - изјавио је Гулам Хусеин Дегани за еуроњуз.

И Каракас и Техеран нашле су се на удару америчких санкција, које су посебно снажно погодиле продају нафте. Приход од нафте чини око 98 процената укупне зараде Венецуеле.

Иако има највеће доказане резерве нафте на свету, Венецуела је у фебруару морала да прогласи "енергетску кризу", како би заштитила своју нафтну индустрију од "империјалистичке агресије" у облику америчких санкција.

Ако неко сада може да замени Путина, то је овај човек. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА