Најновије

ИСПОВЕСТ РУСКОГ ШПИЈУНА: Борио се у Босни, оптужен је за обарање МХ17, а сада је признао нешто језиво! (ФОТО)

Бивши руски шпијун оптужен за обарање путничког авиона МХ17 рекао је да осећа "моралну одговорност" за катастрофу.

Бивши руски шпијун Игор Гиркин (Фото: Јутјуб)

Игор Гиркин једна је од четири особе оптужене за испаљивање пројектила који је у јулу 2014. године изнад Украјине оборио авион "Малезијан ерлајнса", при чему је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Гиркин је у то време био командант проруских снага на истоку Украјине.

- Колико год сам био заповедник и учесник сукоба, осећам моралну одговорност за ове смрти - рекао је он у разговору за "Тајмс",

Међутим, он негира да је био директно одговоран за пад рекавши да његове снаге "нису срушиле авион".

Гиркин није детаљније објаснио да ли за рушење криви руску војску, додавши да "људи то могу да тумаче како желе", преноси "Дејли мејл".

Суђење за обарање МХ17 почело је у Холандији у марту ове године, иако нико од осумњичених није присуствовао судском поступку. Одвија се у високо обезбеђеној судници у близини амстердамског аеродрома Схипхол и тренутно је затворено за јавност због коронавируса.

Холандија је издала међународни налог за хапшење четворице осумњичених, али Русија одбија да их изручи. Поред Гиркина, остали осумњичени су Руси Сергеј Дубински и Олег Пулатов и Украјинац Леонид Харченко.

Тужиоци тврде да су учествовали у наручивању и испоруци ракетног система који је оборио авион. Истражитељи кажу да је ракета производ руске 53. противавионске бригаде, са седиштем у Курску.

Москва то негира, а Кремљ је изразио сумњу у објективност истраге коју су предводи Холандија, док тужиоци кажу да је Русија покушала да је саботира.

Ко је Игор Гиркин?

Истражитељи под вођством Холандије кажу да је Гиркин био бивши пуковник руске службе безбедности ФСБ пре него што се придружио проруским снагама током кризе у Доњецку. У лето 2014. године био је министар одбране Доњецке Народне Републике.

Сам Гиркин, понат и као "Стрелок" односно "Стрелац", према наводима које је 1999. године објавио у свом дневнику "Босански дневник", а који је објављен у листу "Завтра", борио се од 1. октобра 1992. до 26. марта 1993. на територији Босне и Херцеговине.

Био је припадник Другог добровољачког одреда, који је предводио Михаил Трофимов. Они су се борили уз Другу подрињску и Другу мајевичку бригаду Војске РС-а, а учествовали су још у борбама око Горажда, Жепе и Сарајева, преноси "Ал Џазира".

Босански медији су раније пренели изјаву једног пензионисаног официра бошњачке војске који га је оптужио да је у Вишеграду учествовао у убијању цивила.

Осим тога, он је учествовао у оружаним сукобима у Придњестровљу у Молдавији, као и против сепаратиста у Чеченији. Пензионисани је пуковник руске војнообавештајне агенције ГРУ.

Према писању "Радија Слободне Европе", Гиркин живи у Москви и пошто је постао сиромашан, решио је и да прода медаљу коју је добио од Кремља. Како је рекао, треба му новац, а то одликовање му ништа не значи.

Он је године 2016. основао и Национални покрет Руса са циљем да се уједине Русија, Белорусија и Украјина, али су медији од тада слабо извештавали о овом покрету.

САД гради фронт на Пацифику од азијских народа да се супростави Кини! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА