Најновије

НА ПОМОЛУ НОВИ ХАОС? ЕУ и САД против Кине због Хонгконга!

ЕУ позвала је Кину да "поштује аутономију Хонгконга" у декларацији коју је усвојило њених 27 земаља чланица.

Кинеска војска (Фото: chinamil.com.cn)

"Европска унија придаје велики значај очувању високог нивоа аутономије Хонгконга, у складу са темељним законом и међународним обавезама, као и поштовању тог принципа", рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борел у декларацији у име европске двадесетседморице, преноси агенција Франс прес.

Како се наводи ЕУ има пуни интерес да се стабилност и просперитет у Хонгконгу наставе по принципу "једна земља два система".

ЕУ ће пажљиво пратити развој ситуације, наводи се у саопштењу и додаје да је у усвајању закона у области националне безбедности најбоље следити демократску расправу, консултације са главним странама учесницама и поштовање заштићених права и слобода у Хонгконгу као што предвиђа члан 23 темељног закона, уз очување аутономије Хонгконга и принципа "једна земља, два система".

Кина је на седници свог парламента који је почео заседање јуче после вишемесечног одлагања због корона вируса поднела предлог закона о националној безбедности у Хонгконгу, граду који има статус полу-аутономије.

Овај потез Кине долази после вишемесечних продемократских протеста прошле године, који су понекад били и насилни и у којима је долазило до сукоба полиције и демонстраната, што је највећа криза у овом граду откако је 1997. враћен Кини после вишедеценијске бтиранске колонијалне владавине.

Предлог закона, једна од најконтроверзнијих тачака дневног реда Националног народног конгреса последњих година, изазвао је јаку критику америчке владе и организација за људска права као и продемократских законодваца из Хонгконга.

Велика Британија, Канада и Аустралија данас су у заједничком саопштењу изразили "дубоку забринутост" због одлуке Пекинга да Хонгконгу наметне закон о "националној безбедности".

Министри спољних послова те три земље оцењују да такав један закон без "директног учешћа" народа или институција те бивше британске колоније директно подрити принцип "једне земље два система" који Хонгконгу гарантује висок степен аутономије.

И САД против Кине

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће САД "снажно реаговати" ако Кина спроведе план да уведе нови закон о националној безбедности у Хонгконгу.

Трамп је то изјавио неколики сати након што је неименовани кинески званичник најавио доношење закона за Хонгконг као одговор на прошлогодишње, често насилне демонстрације и најтеже немире од повратка Хонгконга под суверенитет Кине 1997. године.

Званичник је рекао да ће законом бити забрањени сецесија, страно мешање, тероризам и све друге сепаратистичке активности усмерене на рушење централне власти и страно мешање у унутрашње ствари бивше британске колоније.

Једна земља два система

Поједини анаитичари сматрају да Кина неће одустати од своје намере да не дозволи страно мешање и сецесију када је у питању Хонгконг.

"Пекинг управља трећом најмоћнијом восјком на свету. Има више од 2 милиона становника, више од хиљаду ратних авиона... Кина је одлучна да брани своју територију и мислим да неће одустати", рекао је један од западних аналитичара.

Албанија шаље војску на Косово! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА