Најновије

ВУЧИЋ ПРОГОВОРИО О РЕШЕЊУ ЗА КОСОВО: Ако буде оно што назирем, мој одговор ће бити "не"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити "не".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Вучић: Не мислим да је Трамп на нашој страни

Не мислим да је председник САД Доналд Трамп по питању КиМ на нашој страни, али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно сто смо имали раније, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Косову.

Вучић истиче и да никад не потецењује иницијативе Албанаца у САД.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разних прича које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а ако то буде онда ће одговор бити ‘не'", нагласио је председник одговарајући на питања новинара након пријема здравствених радника.

На наводне понуде, каже, неће да одговара јер су бесмислене, попут Тачијеве.

"Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост", објаснио је председник.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Казао је да, онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, то да ће Србија некада нешто добити окаче "мачку о реп".

"Је л’ суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно проступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите", поручо је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам председник Србије... Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао", додао је Вучић.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

"Није Србија ни близу иста држава, каква је била пре 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталима и да будемо у томе испред осталих", закључио је председник.

Рекао је да је важно да сви у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, додајући да је забринут због жеља да се на рачун Србије многи "дочепају" милости моћнијих земаља не би ли нешто "искамчили" за себе.

На питање може ли бити мира и решења за Западни Балкан док је угрожено српско питање, Вучић је је рекао да се плаши да многи мисле да је решавање свих горућих проблема на Балкану унижавање и ниподаштавање Србије, те да нису разумели да Србија и Срби морају да буду једнако незадовољни, односно једнако задовољни колико и сви други.

"Ако направите било какав дисбаланс у томе - направићете проблем", упозорио је председник Србије.

Албанија шаље војску на Косово! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА